Zaev i Tsipras saglasni: Ovo je historijski korak

Vijesti 17. jun 201814:36 > 14:37
Tanjug/AP, Yorgos Karahalis

Premijeri Grčke i Makedonije Alexis Tsipras i Zoran Zaev saglasni su da je današnje potpisivanje sporazuma o rješavanju spora o imenu Makedonije historijski korak za obje zemlje.

Sporazum su u selu Prespa potpisali ministri vanjskih poslova dvije zemlje Nikola Dimitrov i Nikos Kocijas.

Ceremoniji potpisivanja sporazuma prisustvovali su i premijeri Makedonije i Grčke Zoran Zaev i Alexis Tsipras, te visoka komesarka za vanjsku politiku i sigurnost Evropske unije Federica Mogherini, komesar za proširenje EU-a Johannes Hahn i specijalni izaslanik Ujedinjenih nacija Matthew Nimetz.

Samo potpisivanje sporazuma održano je na Prespanskom jezeru, što je simbolično, jer se ovo jezero nalazi na tromeđi između Makedonije, Grčke i Albanije.

Zaev je makedonsku delegaciju dočekao na grčkoj obali, a nakon potpisivanja sporazuma je kazao da je to rješenje problema koji je kočio dobrosusjedske odnose proteklih četvrt stoljeća.

“Potpisali smo sporazum koji je u obostranom interesu i koji štuje vrijednosti obje strane. Pozivamo sve da podrže i bez predrasuda čitaju sadržaj dogovora“, poručio je Tsipras.

Tsipras je kazao da su Grčka i Makedonija danas napravile historijski iskorak ka izgradnji mira, stabilnosti i prosperiteta u regiji te je najavio pregovore o otvaranju novih graničnih prelaza i izgradnji željezničkih veza između Grčke i Makedonije.

I makedonski premijer Zaev je kazao da je sporazum prihvatljiv za obje strane.

“Ovo je lijep i historijski trenutak. Ponosni smo što smo postigli sporazum koji nas spaja”, kazao je Zaev.

Ističući da se tako rješava bilateralno pitanje koje je bilo otvoreno skoro tri decenije, Zaev je kazao da je okončan spor koji je gradio zidove i ugrožavao prijateljstvo između dvije strane.

Specijalni izaslanik UN-a Nimetz je naglasio da je sporazum plod obostranih napora i predanog rada te je dodao da je to primjer cijeloj Evropi i svijetu kako se problemi trebaju rješavati kompromisom i na miran način.

“Danas mi je rođendan i porodici sam kazao da mi ne kupuju poklone jer će mi dva premijera dati veliki poklon“, kazao je Nimetz.

Zaev je privukao pažnju javnosti i gestom nakon potpisivanja historijskog sporazuma kada je vlastitu kravatu poklonio kolegi Tsiprasu, koji je poznat kao šef vlade koji skoro nikada ne nosi taj odjevni dodatak.

Nakon završetka ceremonije, delegacije su otplovile na makedonsku obalu jezera kako bi prisustvovali zajedničkom ručku.

S druge strane, ceremonija potpisivanja sporazuma održana je uz pojačane mjere sigurnosti, a svega 20-ak kilometara dalje je oko tri hiljade ljudi protestima izrazilo nezadovoljstvo potpisanim sporazumom.

Grčka policija je morala koristiti i suzavce kako bi spriječila demonstrante u nakani do dođu do mjesta na kojem je sporazum potpisan.

Sporazum treba proći i parlamentarne procedure ratifikacije u obje zemlje, a u Makedoniji će biti održan i referendum na kojem će se tražiti i direktno odobrenje građana.

Premijeri Zaev i Tsipras postigli su 12. juna načelni dogovor prema kojem će Makedonija ubuduće imati službeni naziv Republika Sjeverna Makedonija.

Sporazum također osigurava izlazak Makedonije iz izolacije te joj omogućava procese integracija u EU i NATO jer bi Grčka trebala okončati blokadu sa svoje strane.

Kako je tada kazao Zaev, Makedonci će i dalje ostati Makedonci kao etnička zajednica s tim imenom, a da će se u dokumentima voditi kao državljani Sjeverne Makedonije.