Ispovijest žrtve mobinga: Živim u stalnom strahu

Vijesti 19. feb 201518:40 > 18:46
N1

Kako završite kada prijavite svog šefa za korupciju? Po novom zakonu, nadređeni vas zbog toga ne smije otpustiti. Možete ga dobiti i na sudu, ali da li će vas iko zaštiti od prijetnji i šikaniranja?

Irina Lovrić prijavila je svog šefa za mobing, a nadležnim institucijama uputila je više krivičnih prijava za korupciju, o čemu svjedoči nekoliko presuda na štetu Fonda za povratak BiH, na čijem čelu je Mlađen Božović.

Lovrićeva je dobila parnicu u prvostepenom postupku. Sud BiH je naredio da se vrati na posao te da joj Božović i država isplate po 15 hiljada maraka odštete. Na posao, kaže, nije joj dozvoljeno da se vrati, jer i dalje trpi šikaniranje u Fondu. Strahuje od ishoda drugostepene presude, zbog mogućnosti Božovićevog uticaja na Sud. Sljedeći korak je štrajk glađu na Trgu BiH.

“Ja nemam drugog izbora da se borim za svoja prava, nego da stupim u štrajk i to simbolično na Dan žena”, izjavila je Irina Lovrić.

Lovrićeva je Božovića prijavila i da je iz sredstava Fonda finansirao master studij u Novom Saadu, koji je koštao dvije hiljade eura. Mlađen Božović spominje se i u tajnim depešama, koje je objavio Wikileaks. Tu se navodi da je SIPA pokrenula istragu o radu Fonda za povratak i Državne komisije za raseljene osobe i izbjeglice zbog brojnih izvještaja o nepravilnostima i korupciji. Takođe, u depeši stoji da Božović koristi novac Fonda kako bi platio svoje studiranje u Srbiji, kupuje skupe poklone za prijatelje, da je kupio rotacioni motokultivator za svoga brata i tako dalje.

Policiji je lani prijavio nestanak službenog vozila marke Volkswagen Tiguan, da bi se ispostavilo da je ukraden u Istočnoj Ilidži, gdje živi. Dom naroda BiH je 19. aprila 2012. godine, donio odluku o suspenziji Mlađena Božovića, ali se on uspio održati na čelu Fonda punih 11 godina.

“Sve je to breme s kojim živim”, kaže Lovrićeva.

“Živim u stalnom strahu, pod stalnim prijetnjama. Pokušavam da se vratim na posao, da zaradim svoju platu. Međutim, to mi se ne dozvoljava. Moj direktor kojeg sam prijavila me napada u alkoholisanom stanju”, rekla je Irina Lovrić.