Fajon: EU je jedino rješenje za BiH

Vijesti 26. jun 201811:27 > 11:31
N1

Edin Mušić i Lidija Bradara, predsjedavajući Zastupničkog doma i Doma naroda Parlamenta FBiH su se danas u Sarajevu sastali sa Tanjom Fajon, zastupnicom u Parlamentu EU i Larsom-Gunnarom Wigemarkom, šefom Delegacije EU u BiH. Svi su saglasni da je dijalog i kompromis nužan da bi BiH što skorije postala članicom EU.

Fajon je naglasila da je “EU jedino rješenje za BiH”.

“Bio je postignut neki napredak, ali mogu reći da je BiH prebrzo ušla u predizbornu kampanju i zato je izgubila dragocjeno vrijeme. Nadam se da će BiH raditi dalje kada su u pitanju dodatna pitanja na Upitnik. Teško je bez dijaloga ići dalje. Dijalog bh. vlasti s Evropskom Komisijom se treba nastaviti brže i s više motivacije. Poruke iz BiH ću prenijeti u Briselu i zalagat ću se za proširenje EU i na BiH”, kazala je Fajon.

Potvrdila je da je na sastanku razgovarano o izmjenama Izbornom zakonu i izrazila je žaljenje što na današnjoj sjednici Parlamenta FBiH neće prisustvovati zastupnici političkih stranaka s hrvatskim predznakom. Kako je kazala, svjesna je političkih emocija, ali se mora postići kompromis u vezi izmjena Izbornog zakona.

Mušić je istakao da su Fajon i Wigemark na sastanku upoznati o onome što je ostvareno iz reformske agende i ono što nije ostvareno.

“Ukazali smo da mi sami o sebi šaljemo predimenzionirano lošu sliku, što nas usporava na putu prema EU”, podcrtao je Mušić.

Bradara je također mišljenja da je učinjen napredak u integraciji BiH ka EU.

“Nadam se da ćemo nakon izbora se vratiti u zakonodavne klupe i okvire. Bez dogovora ne postoji budućnost BiH”, zaključila je Bradara.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.