Mušić o sjednici Parlamenta i Zakonu o demobilisanim borcima

Vijesti 28. jun 201808:05 > 08:07
N1

Edin Mušić, predsjedavajući Zastupničkog doma Parlamenta FBiH, za N1 je kazao da poznaje dobro problematiku boraca, te da zna da je Zakon o demobilisanim borcima i njihovim porodicama jedino rješenje za zahtjeve.

“Bio sam pripadnik Armije BiH, ljudi s kojima sam bio znaju moju ulogu i odnos u to vrijeme. Kada bi prošetali i pokazali hercegovačke šehitluke, mogao bih vam pokazati mezarja mojih rođaka. Poznajem probemetiku, živim s tim ljudima. Zakon o demobilisanim borcima je jedino rješenje. Na pravom smo putu da se to desi u narednih 15 dana”, rekao je te poručio da će se sjedica održati 10. jula kada će se taj zakon razmatrati na sjednici Parlamenta FBiH.

Podsjećamo, nekolicina boraca, na kratko se jučer okupila ispred Parlamenta Federacije BiH. Rok za sazivanje hitne sjednice, koji su dali parlamentarcima, a u vezi sa boračkim pitanjima istekao je jučer u podne. Borci su tražili da se raspravlja o Zakonu o pravima demobilisanih boraca, te Zakonu o boračkim udruženjima od posebnog društvenog značaja.

Mušić je kazao da su protesti demokratsko pravo – ali da nije dobro što dolazi do njih.

Nakon sjednice Zastupničkog doma parlamenta FBiH, na kojoj su zastupnica u Evropskom parlamentu Tanja Fajon i šef Delegacije Evropske unije u BiH Lars-Gunnar Wigemark održali izlaganja pred polupraznom salom – burne reakcije javnosti.

Pomenutoj sjednici nisu prisustvovali zastupnici Kluba HDZ-HNS-a, “ne zato što nisu opredjeljeni za Evropsku uniju i NATO, već što je došlo do preglasavanja kada se donio zakon o izbornim jedinicima u Zastupničkom domu”, rekao je to potpredsjedavajući ovog doma Mladen Bošković.

Sve to za N1 komentarisao je Mušić.

“Žao mi je što nisu bili na sjednici. Zajedno smo se pripremali. Razne okolnosti su nas spriječile. Bila je to dobra sjednica, gdje je bila evropska parlamentarka Tanja Fajon, obratio se i Lars-Gunnar Wigemark. Napravili smo presjek gdje se BiH nalazi. Žao mi je što kolege, koje su inače kooperativne i odgovorne, što nisu prisustvovale sjednici”, poručio je.

O odnosu Kluba HDZ-HNS je kazao:

“Možda je predugo bh. javnost bila opterećena tezom da su Hrvati ugrožen narod. Kada je napravljena ta analiza, koju su radili međunarodni eksperti, pokazalo se da to ne stoji. Pokazatelji su suprotni. Pokrenula se teza kako su Hrvati nejednakopravan narod. Vidjeli ste odlukom Ustavnog suda, pokazano je da je obrnuto. Srbi u zonama u kojima su Hrvati u većini da nisu jednakopravni. Ono što se razvija je pitanje, po meni, legitimnog predstavljanja”, rekao je postavivši kontrapitanje:

“Da li legitimno predstavljanje u kontekstu sljedećeg, da član Predsjedništva, predsjedavajući parlamenata, ima legitimno predstavljanje u smislu kada postoji dvojno državljanstvo”.

On je ocijenio da “pretvrd pregovarački – beskompromisni pristup kojeg zagovara HNS je doveo do ovog stanja”.

Poručio je da je kompromis dogovor strana, a kompromisa nema ako će biti “samo onako kako ja kažem”. Rekao je i to da je realan – korektan kompromis najpoželjnija stvar.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook i UŽIVO na ovom linku.