Dodik optužio dvoje novinara za rušenje RS-a

Vijesti 01. jul 201818:53 > 19:08
N1

Velika Britanija devetog i desetog jula biće domaćin Samita za Zapadni Balkan 2018. godine. Kako su ranije poručili britanski zvaničnici, to je čvrst pokazatelj podrške ove zemlje reformama potrebnim za poboljšanje bezbjednosti regiona, podsticanje njegove privrede i za borbu protiv izazova kao što su ilegalne migracije. No ne misle svi tako.

Milorad Dodik ponovno o britanskom uticaju, ovaj put na novinare ili konkretnije novinare BN TV, Suzanu Rađen Todorić i Željka Raljića koji, tvrdi on, rade protiv interesa RS-a.

“Činjenica je da su dva važna novinara BN televizije proveli nekoliko dana na obuci u Londonu kod nekih struktura i zna se zašto je to urađeno. Ako treba, reći ću ko je bio, gospođa (Suzana) Rađen i (Željko) Raljić iz Banjaluke. To sve znamo i vidimo na koji način je teško nositi političku borbu. BN televizija pokušava da sprovede politike koje nisu u interesu RS i srpskog naroda”, smatra entitetski predsjednik.

Željko Raljić na Dodikove navode odgovoriće tužbom, Siniša Vukelić isped kluba novinara podsjeća Dodika nisu samo novinari sudjelovali programima edukacije.

No predsjednik RS u svojim istupima o jačanju britanskog uticaja ovo zaboravlja. Najavu dolaska 40 vojnika, koji bi trebali podržati evropske vojne snage u BiH, Dodik vidi kao pokušaj destabilizacije entiteta.

Ambasador Velike Britanije u BiH u odlasku Edward Ferguson na konkretne optužbe regovao je na Twitteru:

“Svojoj djeci ne moram izmišljati priče za laku noć. Umjesto toga, samo im pročitam bajke sa RTRS-a”.

Iz ministarstva odbrane Velike Britanije poručili su tu smo da štitimo izborni proces i ništa više.

Dok Milorad Dodik u Britaniji i njenim vojnicima, koji uskoro stižu, danas vidi najvećeg protivnika Republike Srpske, njegovi istupi u Velikoj Britaniji se ne doživljavaju ozbiljno.

Velika Britanija ostaje posvećena regiji. Imenovanjem novog ambasadora u Sarajevu, koji je trenutno savjetnik u Delegaciji EU u Sarajevu, slažu se analitičari, poslana je još jedana poruka da će nastaviti sarađivati sa Unijom i nakon Brexita po pitanju regiona.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook i UŽIVO na ovom linku.