SNSD: Anketni odbor prekršio ustav RS-a

Vijesti 04. jul 201813:41 > 13:42
N1

Nakon rasprave na sjednici Harodne skupštine postalo je svima jasno da je Anketni odbor prekršio Ustav Republike Srpske, Poslovnik o radu Narodne skupštine i upozorenje Visokog sudskog i tužilačkog savjeta da se ne smiju upuštati u sudske i tužilačke radnje, jer je to suprotno propisima, istakao je Klub poslanika SNSD-a u parlamentu Srpske.

“Došlo je do zloupotrebe položaja i ovlaštenja Anketnog odbora, jer je prekoračio granice svojih nadležnosti jasno utvrđenih Poslovnikom o radu Narodne skupštine. U tome je prednjačio predsjednik Anketnog odbora Branislav Borenović kao svojevrsni politički koordinator protesta grupe ‘Pravda za Davida'”, ocijenio je Klub poslanika SNSD-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske.

U saopštenju se naglašava da ovaj klub smatra da je očigledan cilj pokušaj rušenja institucija Republike Srpske koji koordiniše rukovodstavo PDP-a, SDS-a, sarajevski mediji i pojedine strane ambasade koje obezbjeđuju sredstva.

“Predsjednik Anketnog odbora Branislav Borenović dao je pravo licima koji nisu članovi Anketnog odbora da ispituju tužioce, ministra i pripadnike ministarstva unutrašnjih poslova kao i druga ovlaštena lica i usmjeravaju rad Anketnog odbora”, navodi se u saopštenju.

Klub poslanika SNSD-a naglašava da se Anketni odbor upustio u sudske i tužilačke radnje dajući čak i kvalifikaciju krivičnog djela ubistva, čime je grubo narušio vladavinu prava ulazeći u nadležnost pravosudnih organa.

“Time je ugrožena ustavna podjela vlasti na zakonodavnu, izvršnu i sudsku. Na taj način Anketni odbor je radio suprotno pravnim standardima koji su temelj svake države”, ocijenio je Klub poslanika SNSD-a.

U saopštenju iz SNSD-a naglašava se da je svima jasno da je u pitanju namjera pribavljanja političke koristi, te o tome treba obavijestiti nadležno tužilaštvo i dostaviti mu svu raspoloživu dokumentaciju da utvrdi da li se radi o krivičnom djelu zloupotrebe službenog položaja predsjednika Anketnog odbora i članova Anketnog odbora koji su većinom glasova uputili izvještaj Narodnoj skupštini.

“S obzirom na upozorenja Visokog sudskog i tužilačkog savjeta upućena direktno Anketnom odboru shodno zakonu o javnim tužilaštvima i zakonu o krivičnom postupku, Anketni odbor nije imao nikakvo pravo ni ovlaštenje vršiti istražne ili druge sudske radnje, procjenjivati i ocjenjivati postupke i provedene radnje tužilaštva ili tužilaca u istrazi i radnje dokazivanja koje su provele ovlaštene osobe pod nadzorom tužioca”, pojašnjeno je u saopštenju.

Iz Kluba poslanika SNSD-a poručuju da je Anketni odbor sve navedeno radio što je vidljivo iz njegovog izvještaja i učešća njegovih članova u skupštinskoj raspravi, što upućuje na potrebu postupanja nadležnih pravosudnih organa za ovakvo kršenje propisa predsjednika anketnog odbora i većine njegovih članova.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook i UŽIVOna ovom linku.