"Sastanak ministara unutrašnjih poslova je novost na samitu"

Vijesti 06. jul 201815:35 > 18:36
N1

Šefovi vlada država Zapadnog Balkana u kratkom periodu sastat će se dva puta.

Prvi od dva samita je onaj u Sofiji u okviru projekta “16+1” koji će odrediti novu fazu u realizaciji velikog broja infrastrukturnih projekata. Odmah nakon Sofije, početkom iduće sedmice, predstavnici regiona putuju u London gdje će se u okviru berlinskog procesa sastati sa predstavnici osam članica Evropske unije. Jedan od organizatora londonskog Samita je i Regionalno vijeće za saradnju pod čijim pokroviteljstvom su se već susreli ministri ekonomije regiona. O predstojećem samitu, očekivanjima regiona i Evropske unije, ali i međusobnim očekivanjima u regionu za N1 iz Brisela govori generalni sekretar Regionalnog vijeća za saradnju Goran Svilanović.

Svilanović je kazao da je londonski samit već započeo juče u Beču sa sastankom ministara ekonomije.

“Juče smo imali sastanak na kojem je Savez za regionalnu saradnju predstavio precizno napredak šta smo tačno uradili od Trsta prošle godine, kada su premijeri usvojili višegodišnji akcioni plan o regionalnoj ekonomskoj zoni”, kazao je, dodavši da se samit seli u London u ponedjeljak i utorak.

“Imaćemo sastanak civilnog sektora. U Novom Sadu je kao deo procesa priprema održan omladinski forum i poruke tog foruma biće saopštene u ime civilnog sektora u Londonu već devetog jula”, kazao je.

Zatim, nastavio je, samit se nastavlja sastankom ministara unutrašnjih poslova i nakon toga sastankom ministara vanjskih poslova, te sastankom predstavnika vlada koji će se održati u utorak.

“Evropska unija je saopštila jednu dobru stvar, Najavila je garantni fond u vrednosti od 150 miliona eura, koji bi trebao biti namjenjen za projekte malih i srednjih preduzeća i privatni sektor. Taj novac će biti u upotrebi od 2019. godine“, rekao je.

Pojasnio je da je potrebno godinu dana da EU uradi studiju šta može da se uradi i koliko će biti korisno.

“Ta studija je krenula. ta evaluacija već traje. Sredstva će biti u potrošnji već od 2019. godine. To je velika stvar jer jedan od problema kojim se privatni sektor susretao je kako da povuku kredite koji mogu da budu održivi i koje mogu da vrate“, naglasio je.

Naveo je da je drugih 150 miliona eura koji su namjenjeni konkrentim projektima na Zapadnom Balkanu već odobreni na prethodnom samitu u Sofiji.

“Radi se o dogovorima koji su postizani ranije. To se odnosi na autoputeve, železnicu, na energetski sektor”, podsjetio je.

Kazao je da je sastanak ministara unutrašnjih poslova novost koju nisu do sada imali, i naveo da će predstavnici Vijeća za regionalnu saradnju učestvovati na tom sastanku.

“Ono što se tu puno očekuje i na čemu Britanci insistiraju je da se posveti pažnja švercu oružja kroz region, kao deo ukupne evropske bezbednosti u kojem mi možemo jako puno da doprenisemo ukoliko imamo punu kontrolu nad stokovima oružja i municije, da se ne dogodi da terorističke akcije budu izvedene bile gde u Evropi sa mecima koji su prozvedni kod nas ili uz upotrebu oružja koje je negde u našim stokovima”, rekao je Svilanović.

Dodao je da su svi saglasni da se prate tokovi novca i da se investiraju dodatna sredstva u carinske služe u regionu da bi se povezale carinske službe sa finansijskim inspekcijama, da se unaprijedi kotrola tokova novca u regionu da ne bi bilo pranja novca.

“Što se tiče samita, tj. susreta premijera, Velika Britanija ide sa jednim dokumentom koji se još pregovara. Spominje ratne zločine, spominje nestale. Koliko je meni poznato, dogovor o konačnom tekstu još uvijek nije postignut. Pregovori traju, tako da moramo malo da sačekamo“, kazao je.

Smatra da će premijeri snažno podržati ono oko čega se razgovaralo u Sofiji, “a to je gde smo tačno u procesu pridruživanja i šta može da se očekuje”.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook i UŽIVO na ovom linku.