Započeo je treći Adria Summit: Od Jadranskog područja do San Francisca

Vijesti 10. maj 202410:50 0 komentara
Adria Summit

Treći Adria Summit je službeno otvoren 8. maja u hotelu Kempinski Adriatic u Umagu.

Konferenciju su otvorili organizatori Dejan Tešić i Zoran Torbica, uz prisustvo Stefana Lazarevića, predsjednika Američke privredne komore u Srbiji. Sa preko 80 predavača iz cijelog svijeta, Adria Summit se pozicionirao kao jedan od najznačajnijih događaja u području tehnologije, digitalne trgovine, poslovanja i inovacija. Više od 400 učesnika iz 19 zemalja se okupilo u Istri gdje će 2 dana diskutovati o Internet poslovanju, digitalnoj trgovini, finansijama, internet pravu i digitalnom marketingu, što svjedoči o tome da Adria Summit postavlja visoke standarde i pruža nezamjenjivu priliku za razmjenu znanja i povezivanje.

Ovogodišnji Adria Summit ima za cilj osnaživanje kompanija u regionu i otvaranje putovanja prema komorskom nastupu u SAD-u, s posebnim fokusom na San Francisku kao epicentru internet industrije. Njegova važnost leži u stvaranju veza i prilika za kompanije koje žele da se probiju na globalno tržište. Tokom dva dana predavanja, u hotelu Kempinski Adriatic u Umagu i Kempinski Palaceu u Portorožu, učesnici će imati priliku čuti sjajna predavanja, učestvovati u radionicama te razmijeniti ideje i iskustva sa vrhunskim stručnjacima iz različitih oblasti.

Adria Summit

“Inspirisan ciljem konferencije, želim s vama podijeliti jednu anegdotu. Kada sam u Americi ljudima opisivao Adrija region, rekli su mi da ih sve to podsjeća na Kaliforniju. Trebamo graditi ekonomske mostove i učiti jedni od drugih. Ta ‘evropska’ Kalifornija znači inovaciju, zelenu ekonomiju i digitalnu transformaciju. To je način na koji trebamo sebe pozicionirati i kako trebamo predstaviti region drugima. Smatram da je to ključno za našu budućnost”, rekao je Stefan Lazarević na otvaranju.

Adria Summit

Dejan Tešić je izjavio: “S obzirom na to da je veštačka inteligencija glavna tema ovogodišnje konferencije, mislio sam da umjesto mene konferenciju otvori moj AI avatar. Tehnologija je napredovala toliko da je to moguće i vjerujem da bi taj AI avatar djelovao interesantnije i mlađe od mene. Ipak, smatram da veštačka inteligencija ne može zamijeniti ovo naše okupljanje, druženje, kao ni dobru energiju među svima nama. Zahvaljujem svima što ste ovdje.”

Adria Summit

“Srce naše vizije je Adrija Poslovna Komora – simbol nade i prilike kako za poslovne ljude, tako i za studente. Ali naša misija ne zaustavlja se samo na poslovima. Želimo da osnažimo sledeće generacije lidera kroz obrazovanje. Pružanjem stipendija, praksi i mentorskih programa, težimo da prevaziđemo jaz između Adrija regiona i svjetski priznatih univerziteta u San Francisku.”, naglašava Zoran Torbica.

On dodaje: “U svijetu obilježenom podjelama, sposobnost da se udružimo, bez granica i ograničenja, je naša najveća snaga. Zajedno ćemo napisati sljedeće poglavlje o Adrija regionu i San Francisku – poglavlje koje nije obilježeno podjelama i nesuglasicama, već suradnjom. Zajedno ćemo stvoriti bolje sutra za buduće generacije.”

Adria Summit

Adria Summit, vodeći događaj koji okuplja lidere e-trgovine, inovatore i preduzetnike iz cijelog regiona, održava se već treću godinu za redom. Održava se od 8. do 12. maja 2024. godine, na dvije lokacije – u Umagu, Hrvatska, i u Portorožu, Slovenija. Cijeli program konferencije možete pogledati ovdje.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!