Ne nazire se rasplet slučaja David Dragičević

Vijesti 06. jul 201817:11 > 19:23
N1

Davor Dragičević, otac stradalog Davida, već tri i po mjeseca tvrdi sljedeće: "David Dragičević je otet, silovan, maltretiran, udavljen i položen u kanalizaciju". S druge strane, Dragan Lukač, ministar unutrašnjih poslova RS, ponavlja tri mjeseca da su optužbe, posebno o umiješanosti policije, morbidna konstrukcija.

Prvobitni policijski scenario potvrdila je naredba Tužilaštava o provođenju istrage, sa ključnom izmjenom: zades je u drugom planu, ubistvo u prvom.

“Izjava od jedne žene za koju smo znali i ranije, Tužilaštvo je znalo, još nije potvrđeno, gdje je ona čula da se u to vrijeme desila galama, gužva koja je mogla da dovede do pada u vodu, ona je čula nekakve zvukove koji su mogli to da potvrde”, rekao je Dragan Lukač.

Tužilaštvo je pri stavu da se David utopio. Krivično djelo ubistvo u najnižem stepenu vjerovatnoće, kvalifikacija je koja se po prvi put provlači u javnosti. “David je pao u rječicu Crkvenu bježeći” od dvije ili tri NN osobe, koje su ga možda i gurnule, tvrdi se na osnovu onoga što je čula, a ne vidjela, svjedok S.M. Sve je rađeno u skladu sa Zakonom konstantno tvrdi i glavni tužilac, koji ipak priznaje da da je tokom rada na predmetu imao “molbe” od ministra Lukača.

“Kada smo dobili izvještaj, ja sam imao kontakt sa ministrom, koji je zbog prisutnosti tenzija u javnosti, zamolio me da proučim materijal, i vidim da li se tu može donijeti ubrzano postupak, odnosno naredba o nesprođenju istrage”, naglasio je Želimir Lepir, glavni tužilac Okružnog javnog tužilaštva Banjaluka.

Naredbu o sprovođenju istrage pod sumnjama za ubistvo sa najnižim stepenom vjerovatnoće, Davor Dragičević na Trgu Krajine je bacio i zgazio. Za porodicu nastradalog mladića naredba Tužilaštva nakon više od 100 dana protesta je još jedan u nizu postupaka koji dokazuju spregu policije i tužilaštva, u cilju tvrde “zataškavanja ubistva”.

Simbolično i demonstrativno zbog toga, otac Davor čvrsto lijepi selotejp traku oko usta i diže ruku. S njim će u subotu – 7.7.biti i grupa “Pravda za Davida” na kako je najavljeno velikom protestnom skupu na Tru Krajine.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook i UŽIVO na ovom linku.