BH novinari: Osuđujemo prijetnje Marku Radoji

Vijesti 15. jul 201811:29 > 11:31
BH Novinari

Upravni odbor Udruženja/udruge BH novinari najoštrije osuđuje ugrožavanje sigurnosti i prijetnje Marku Radoji, uredniku Informativnog programa Televizije Bosne i Hercegovine ( IP BHT), koje su poslane direktno, putem elektronske pošte ili objavljene u komentarima na Facebooku i news portalima, navodi se u saopćenju.

“Prijetnje su uslijedile nakon što je Radoja, kao urednik IP BHT, zatražio od voditelja informativnih emisija BHT da 11. jula ne nose na reveru Cvijet Srebrenice, simbol sjećanja na žrtve genocida i stradanje više od 8000 Bošnjaka u julu 1995.

Upravni odbor BH novinara smatra da je nedopustivo upućivati prijetnje i dovoditi u opasnost nečiji život, pozivati na nasilje ili koristiti nepriličan govor, bez obzira da li se kao građani i javnost u Bosni i Hercegovini slažemo ili ne sa donesenom odlukom. Takva ponašanja predstavljaju krivčno djelo, zbog čega policija mora hitno istražiti prijetnje i poduzeti zakonske sankcije.

Upravni odbor BH novinara je u petak 13. jula i zvanično zatražio od Federalne uprave policije efikasnu istragu u ovom slučaju i kažnjavanje osoba koje su upućivale prijetnje.

Istovremno, članovi Upravnog odbora BH novinara pozivaju menadžment i upravu BHRT da sa dužnom pažnjom razmotre odluku urednika IP, te, u skladu sa postojećim zakonskim propisima i Uredničkim princpima BHRT, donesu potrebne mjere za jačanje javne uloge, odgovornost i rada PBS u interesu svih građana BiH”, saopćeno je.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook i UŽIVO na ovom linku.