Urednik Klixa o novim prijetnjama: Nadamo se sudskom epilogu

Vijesti 27. jul 201816:20 > 16:30
N1

Suvada Kuldija, glasnogovornica MUP-a KS i Dino Bezdrob, urednik portala Klix.ba za N1 su komentarisali jučerašnje napade na novinarske ekipe portala Klix.ba i TV kuće Al Jazeera Balkans tokom protesta demobilisanih boraca, ali i novi slučaj prijetnje novinarima portala Klix.ba koji se desio danas u jutarnjim satima.

Kuldija je pojasnila da je jedna osoba pozvana na ispitivanje u svojstvu osumnjičene, te je nakon kriminalističke obrade puštena na slobodu.

“Jučer od strane više N.N. lica napadnuti novinari portala Klix i TV kuće Al Jazeera. U 21:05 i 21:50 su pristupili u službene prostorije i podnijeli prijavu protiv N.N. lica zbog počinjenih krivičnih djela lakše tjelesne povrede i nasilničko ponašanje. O svemu je obaviješten dežurni tužilac Tužilaštva Kantona Sarajevo i naši službenici su preduzeli mjere i radnje za identifikovanje”, kazala je Kuldija u uvodu.

“Jutros je pozvana jedna osoba u službene prostorije. Ispitana je i kriminalistički obrađena. Nakon kriminalističke obrade osoba je puštena iz službenih prostorija, a izvještaj o počinjenim djelima bit će dostavljen Kantonalnom Tužilaštvu KS redovnim putem”, rekla je.

Redakciji Klixa je u jutarnjim satima stigla nova prijetnja. Njihovim novinarima je poručeno “da će im se na ulicama skidati glave”. Prijetnju je uputio nepoznati muškarac.

“Što se tiče drugog slučaja, danas je Trećoj policijskoj upravi pristupio urednik portala Klix i prijavio da je dobio prijetnje putem telefona. Naravno o svemu je obavješten tužilac, a radi se o djelu ugrožavanje sigurnosti. Naši policijski službenici će i u ovom slučaju preduzeti mjere i radnje s ciljem dokumentovanja i identifikacije”, ispričala je Kuldija za N1.

U oba slučaja službenici nastavljaju sa radom na rasvjetljavanju događaja, poručila je Kuldija.

Dino Bezdrob, urednik portala Klix.ba oba napada kometarisao je za N1. Rekao je da je redakcija u kontaktu sa njihovim kolegom – fotoreporterom koji je u jučerašnjem napadu dobio lakše tjelesne povrede.

“S kolegom smo u kontaktu od incidenta. On je dobro, potresen je događajima na zadatku koji je obavljao. Mi od samog početka pratimo sve zahtjeve boraca i proteste. Uvijek smo korektno izvještavali. Jučerašnji događaj ne bismo vezivali za sve borce i zahtjeve. Na ovo gledamo kao na incident pojedinca ili grupe bivših boraca koji su iskoristili skup i napali fotoreportera našeg portala i kamermana Al Jazeere”.

Telefonsku prijetnju zaprimljenu u jutarnjim satima – ipak nisu očekivali.

“Mislili smo da će sve da se završi na jučerašnjem događaju. Međutim, u jutarnjim satima smo primili telefonski poziv u kojem je zaprijećeno svim novinarima portala Klix. Gospodin koji je pozivao prijetio je i našem fotoreporteru, vjerujem da ste snimak imali priliku da poslušate. Poduzeli smo sve korake kako bi policija mogla da pronađe gospodina koji je pozvao i prijetio. Slučaj je prijavljen policiji i mi se nadamo da će organi reda poduzeti sve mjere i aktivnosti kako bi pronašli počinitelja. Nadamo se da će slučaj imati sudski epilog”, poručio je Dino Bezdrob, urednik web portala Klix.ba.

Podsjećamo, žena inicijala E.H. pozvana je na saslušanje u svojstvu osumnjičene nakon napada na novinarske ekipe portala Klix.ba i Al Jazeere Balkans koji se dogodio jučer tokom protesta demobilisanih boraca u centru Sarajeva.

Reporteri su fizički napadnuti na protestima bivših boraca pred zgradom Parlamenta Federacije BiH a u toku sjednice Doma naroda u centru Sarajeva, a dok su obavljali svoj posao. Prilikom fotografisanja događaja, desetak bivših boraca opkolilo je fotoreportera Klixa i fizički ga napalo. U pomoć mu je pritekao kolega sa Al Jazeere, koji je također napadnut.

Detaljnije o ovom slučaju gledajte večeras u Dnevniku u 19 na N1 i web portalu N1info.com.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.