Admir Čavka: Bez poziva od Milorada Dodika

Vijesti 11. aug 201811:34 > 11:37
N1

Predsjednik Republike Srpske (RS) Milorad Dodik nije pozvao predstavnike Koalicije „Domovina“ u Narodnoj skupštini RS-a na konsultacije uoči posebne sjednice entitetskog parlamenta, na kojoj bi trebalo da bude razmatrana informacija o izvještaju Komisije za ispitivanje događaja u i oko Srebrenice od 10. do 19. jula 1995. godine.

Šef Kluba Koalicije „Domovina“ Admir Čavka potvrdio je da nije dobio poziv na razgovore kod Dodika, 13. augusta, na čiju inicijativu je i zakazana posebna sjednica Narodne skupštine RS-a o izvještaju Komisije za Srebrenicu, koji je usvojila Vlada RS-a prije 14. godina.

Ukoliko, kaže, dobiju poziv , zauzet će stav da li će se odazvati, kao i da li će prisustvovati posebnoj sjednici parlamenta RS-a.

”Mislim da bi se trebali pojaviti na sjednici i iznijeti stav o Srebrenici, u kojoj se dogodio genocid i znamo ko ga je počinio. Međutim, nema kolektivne odgovorosti ni jednog naroda, a većina odgovornih je već i kažnjena”, rekao je Čavka.

Na Dodikov zahtjev za 14. august zakazana je posebna sjednica Narodne skupštine RS-a na kojoj će biti razmatran Izvještaj Komisije o događajima u Srebrenici 1995. godine.

Po pisanju medija u RS, on je za 13. august pozvao na konsultacije lidere parlamentarnih stranaka u RS.

”Rezultati rada te komisije su „apsolutno ništavni“”, navodi se u materijalu dostavljenom za raspravu na posebnoj sjednici Narodne skupštine RS-a.

‘Komisija o događajima u Srebrenici, kao ad hoc tijelo, nema nikakve operativne nadležnosti u smislu provođenja naloga Doma za ljudska prava i Odluke Vlade RS-a, a koji se odnose na provođenje istražnih i drugih radnji. U tom smislu apsolutno se smatraju ništavnim rezultati rada Komisije”, stoji u, kako je navedeno, “Izvještaju o radu i rezultatima te komisije”.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.