Musić: Dvije temeljne vrijednosti Kurban-bajrama

Vijesti 21. aug 201807:30 > 07:38
N1

Muslimani širom svijeta danas proslavljaju Kurban-bajram, pa je tako u prisustvu velikog broja vjernika jutros u džamijama širom Bosne i Hercegovine klanjan bajram-namaz , čime je počeo jedan od najvećih muslimanskih blagdana.

Gost N1 televizije bio je hafiz Kenan Musić, glavni imam Medlimska Islamske zajednice Sarajevo.

“Kurban-bajram je bajram koji se vezuje za dvije temeljne vrijednosti: Hadž kao jedan od stubova islama. Hadž etimološki znači argument, to je pokazatelj da u dragog Boga vjerujemo i da smo spremni za njega otići na najdalja mjesta. Druga vrijednost je Kurban. Time pokazujemo ljubav prema Bogu jer poštujemo njegovu naredbu i meso dijelimo porodici, prijateljima i najbližim”, kazao je Musić.

“Nema većeg dara od spoznaje Boga”

Arefat, aref znači spoznati. Nema većeg dara od spoznaje dragog Boga, od spoznaje zbog čega smo na ovom svijetu. To je mjesto gdje mi podižemo svoje spoznaje i zahvaljujemo Bogu što nas je uputio prema spoznaji. To je najposebnije mjesto, gdje hadžije i hadžinice dolaze pred Gospodara i vezuju se cijelom dušom i bićem. To je mjesto susreta Adema i Have, dakle mjesta ljudske prahistorije. To je spoznaja da smo došli na ovaj svijet, da ćemo s njega otići i da biramo kako ćemo živjeti na ovom svijetu“, smatra Musić.

Kako provesti Bajram?

Vrijeme trebamo potrošiti na porodicu, djecu, bračne partnere. Pokazati do kojih vrijednosti nam je stalo. Sam kurban znači približavanje, približavanje Bogu ali i ljudima. Ljudi su se dosta materijalizirali i možda je kurban bajram prilika da postupcima kažemo ljudima da želimo biti blizu“.

Poruke za muslimane?

Nedostaje nam svijesti o dragome Bogu i nedostaje nam svijesti o ljudima pored nas. Vjernik je sam po sebi optimista i ima obavezu da pozitivu širi oko sebe i prenosi pozitivnu energiju na ljude“, istakao je hafiz Musić.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.