Pripovijetke Petra Kočića kroz "Stripovijetke"

Vijesti 04. sep 201819:13 > 19:42
N1

"Stripovijetke" naziv je nove knjige stripova koji su rađeni po pripovijetkama Petra Kočića. Na 60 strana su kroz strip ispričani “Jablan”, “Kroz maglu”, “Jazavac pred sudom”, “Mrgud” i “Grob slatke duše”.

Upoznavanje sa Davidom Štrpcom, Maruškom ili Lujom nikad nije bilo lakše. Lujo, Jablan, Rudonja u slikama. Likove iz Kočićevih pripovijetki strip crtači približili su djeci. Ovom adaptacijom nije narušen tok pripovijetke, niti poruka pisca. 

Kada vide jazavca ili kad vide bika oni reaguju na životinju i prije svega ih privuče crtež. Tek nakon čitanja uz dodatno pojašnjenje roditelja ili starijih braće i sestara oni mogu da dobiju malo detaljniji uvid“, kazao je Berislav Blagojević, Narodna univerzitetska biblioteka RS.

Ovo je korak ka povratku Kočića iz akademske zajednice u narod, kažu u Narodnoj biblioteci.

Slike prate riječi poput “Šjutra”, “Šnjom”, “Đe”, “Niđe”, kako je Kočić i govorio i pisao da bi se sačuvala jezička i kulturna baština.

Mislim da smo na dobrom putu da privučemo one najmlađe da čitaju Kočića možda prvo na ovaj način a potom i u onom iskonskom smislu“, dodao je Blagojević.

Autori Predrag Ikonić i Milan Mladić su strip crtači iz Istočnog Sarajeva. Međutim, magle i mećave i krajolik Manjače, te likove ljutih krajišnika su vjerodostojno prenijeli na papir.

Opširnije u prilogu Anđelke Marković.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.