Najveći ekološki projekat u Bosni i Hercegovini

Vijesti 15. sep 201815:20 > 18:44
N1

Svjetski je dan čišćenja, globalni društveni akcioni program usmjeren ka borbi protiv globalnog problema čvrstog otpada. U sklopu akcije "Let's do it! očistimo zemlju za jedan dan", koja se odvija u 60 općina i gradova širom BiH, na prostoru Ilidže okupilo se oko 250 volontera, koji su dali svoj doprinos za zdraviju i čišću sredinu.

Akcija se održava u 150 zemalja svijeta, kao dio globalnog pokreta “Let’s do it!” Ciljevi akcije su ukazati na važnost primarnog odvajanja otpada, čišćenje ilegalno odloženog otpada i podizanje svijesti o stvaranju i odlaganju otpada te o važnosti očuvanja okoliša, prirode i planete Zemlje, kao zajedničkog dobra.

“Tako dok god ima otpada u prirodi, dok god ima potrebe za ovakvim akcijama, mi ćemo ustrajati i nastavićemo da radimo ovakve stvari, ponoviću da zainteresovanost za ove akcije nikad nije bila mala i uvijek smo imali veći problem da nađemo sve ono što je potrebno, nego da izvedemo ljude”, kazao je Junuz Elkaz, koordinator projekta “Let's do it!”.

Ovo je najveći ekološki projekt u historiji BiH. U Sarajevu je realizovan na lokalitetu Rimskih iskopina.

“Čuo sam za akciju preko Facebooka, priključio sam se tu prije tri godine, poseban je osjećaj volontiranja, još je ljepši osjećaj kad možemo da sadimo drveće, veliki je ponos kad možemo da uradimo nešto za našu ne samo državu, neko cijelu zemlju”, ispričao nam je Mirza Atović, volonter.

Na najvećem ekološkom projektu učestvovali su ljudi iz različitih dijelova svijeta, đaci osnovnih škola, srednjoškolci, profesori, a sve ih je okupio jedan isti slogan “Jedan dan, jedan cilj, jedna planeta”.

“Ja mislim da je čišćenje veoma bitan projekat, potrebno je čistiti smeće koje se nalazi oko nas, i mislim da je ovo dobar događaj i da čini da s njim unapređujemo sami sebe”, kazao je Xie Wentao, učenik gimnazije iz Sjeverne Koreje.

“Danas došao sam da pokušam da se iskupim i da očistim, jer nisam prošle godine došao. Tako da me je kolega, generalno prijatelj iz škole, pozvao da očistimo, i da pomognemo da država bude što je nekad bila”, dodao je dječak Timur Jelovčić.

“Let's do it!” projekat je prvi put počeo u Estoniji, prije 10 godina. Inspirisani akcijom stanovnici BiH svoju akciju su počeli 2012. i od tada svake godine održavaju tradiciju svjetskog čišćenja.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.