Banjaluka: Sezona grijanja kuca na vrata, ogrijev skup

Vijesti 24. sep 201817:57 > 18:02
N1

Sezona grijanja kuca na vrata, a hladni val koji je na obroncima Vlašića donio i prve bijele pahulje, trajaće cijele sedmice. Za građane su niske temperature označile i udar na džepove jer za ogrijev moraju da izdvoje jednu prosječnu platu, ili skoro dvije i po prosječne penzije.

Osamdeset maraka je metar ogrijevnog drveta, pričaju nam mještani Karanovca pored Banjaluke.

Zoran sa penzijom od 315 KM još nije kupio drva. Sutra će u Pulu, dodatno da zaradi, a dok se vrati i skupi pare, možda i otopli.

“Treba mi 800 KM da bih mogao prezimiti zimu. Ja dodatno radim već dvije godine, otkad sam u penziji. Idem za 30 KM, za 20 dnevnicu, zavisi, nekada ima posla nekada nema, hvala Bogu poslužilo me zdravlje da mogu. Ako bih dobio 50 KM kupio bih vreću brašna meni i supruzi može biti mjesec dana, dvije litre ulja, kafe i šećera da dočekam nekoga u kući, ako ko dođe da ispečem kafu”, kazao nam je Zoran Grbić, penzioner iz Karanovca.

U komšiluku Grbića već danas se dimi iz odžaka. Hladno je, ali i baka Savka nije nabavila ogrev.

N1:”Jesu li skupa drva za ogrev?”
Savka Grbić, mještanka: “Jesu sine, znate kako je metar 80 KM, računaj, 10 metara – 1.000 KM, kako ko cijeni. Šta sada treba. Nemam penziju, ima muž moj, on je invalid nema jedne noge, pola do koljena, druga nema prstiju”.
N1: “Uspijevate preživjeti tako?”
Savka: “Moram dušo, ne da se krepati.”

Grijanje na drva i dalje je najjeftinije. Ipak, za te namjene građani izdvajaju prosječnu entitesku platu, ili dvije i po penzije.
Oni koji se griju na pelet suočeni su sa drastičnim poskupljenjem ovoga energenta, tona košta od 350 do 400KM.

“Činjenica da je jako skupo grijanje, kada smo komparirali i sa Srbijom, imamo najskuplje grijanje. Privatizacija Toplane nije dobro urađena, takve usluge mora da ima lokalna samouprava, da uzme u obzir platežnu moć potrošača i socijalno stanje”, kazao je Dragovan Petrović iz Udruženja potrošača RS.

U Banjaluci je mjesečna cijena grijanja koje se plaća tokom cijele godine za stan od oko 60 m2, blizu 90 KM, što je na godišnjem nivou oko 1.000 KM.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.