Plenković i Macron (ni)su razgovarali o Bosni i Hercegovini

Vijesti 17. okt 201817:30 > 17:46
N1

Hrvatska politika nastavlja s uplitanjem u dešavanja u Bosni i Hercegovini i u postizbornom periodu. Izborni zakon i izbor hrvatskih predstavnika navodno su bili tema razgovora između premijera Hrvatske i predsjednika Francuske koji su se sastali jučer u Parizu.

Dan kasnije određeni šumovi između Andreja Plenkovića, hrvatskog premijera, i Emmanuela Macrona, francuskog predsjednika, te se stiče dojam da nisu bili na istom sastanku.

Hrvatski premijer Plenković koji je nedavno učestvovao i u predizbornoj kampanji Dragana Čovića tvrdi da je izborom Željka Komšića izigran Dejton, te da je to i objasnio francuskom predsjedniku Macronu.

“Razumio je da je ovo ozbiljan problem i da je percepcija koja postoji u Hrvatskoj možda jedinstvena, ali kada se detaljno argumentira onda sagovornici shvataju da je to ozbiljan problem kojim se treba pozabaviti, ne samo Hrvatska ili Bosna i Hercegovina nego i šira međunarodna zajednica”, kazao je Plenković.

U zvaničnom saopštenju Jelisejske palate sa sastanka prvog čovjeka Francuske i hrvatskog premijera uopće se ne spominje Bosna i Hercegovina nego Zapadni Balkan.

“Isto tako želim da razgovoramo o Zapadnom Balkanu gdje također imamo mnogo zajedničkog interesa i želju da se krene naprijed u mnogim situacijama, jer mislim da je to važno za stabilnost naše Evrope i za napredak više zajedničkih projekata”, istakao je Macron.

O stanju u Bosni i Hercegovini u isto vrijeme u Briselu je pred evropskim pučanima govorio i aktuelni predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine, Bakir Izetbegović. On se nada podršci Evrope za novu reformsku platformu.

“Mi u Bosni i Hercegovini trebamo široku i ozbiljnu koaliciju, programski baziranu, podržanu od strane Evropske unije. Koaliciju koja će imati novu reformsku agendu, novi program. Mislim da se ne bi trebali nastaviti međusobnu borbu u okviru takve koalicije od pet stranaka zato nam trebaju prijatelji, treba nam Evropska unija i stabilna evropska programski formirana koalicija”, naglasio je Izetbegović.

Profesor Nerzuk Ćurak smatra da je zbog rezultata izbora u Bosni i Hercegovini, evropska budućnost zemlje neizvjesna. Mnogo izvjesnija je, kaže, etnička politička scena u Bosni i Hercegovini.

“Vlast koja će se formirati i ako se formira biće veoma niskih kapaciteta. Nažalost svjedoci smo da će ponovno identitetska pitanja dominirati nad pitanjima života i da će ono što recimo Evropska unija zahtijeva za svaku državu kod nas biti na repu događaja”, podcrtao je Ćurak.

Evropske aktivnosti će zavisiti od brzine formiranja vlasti koje se, prema mišljenju analitičara, ne očekuje uskoro i pored brojnih poziva koji su stigli proteklih dana.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook i UŽIVO na ovom linku.