Šverc cigaretama cvjeta u BiH

Vijesti 31. okt 201819:04 > 19:16
N1

BiH ima najveće nelegalno tržite duhanom i duhanskim prerađevinama u regionu, tvrde u British American Tobaccco-u na osnovu istraživanja koje je nedavno uradila ova kompanija i koje je proslijeđeno i vlastima BiH. Situacija je više nego alarmantana tvrde, na crno tržište otpada gotovo 50 posto svih prozvoda.

“Samo da vam uporedim ove druge zemlje u regiji, u Hrvatskoj imate sedam do osam posto nelegalnog tržišta, u Srbiji od deset do dvanaest posto. U ovim zemljama koje su problematične kad pređe 13 posto, to je problem. Sad kad uzmemo da u BiH nelegalno tržište čini 50 posto i da tu država gubi više od 150 do 200 miliona eura, možete vidjeti koliko je taj novac bitan za BiH”, upozorava Josip Lozar, direktor regulatornih poslova BAT Adria.

Ovome u prilog svjedoče i podaci Uprave za indirektno oprezivanje. BIH. Uzećemo u obzir protekle tri godine

Zanimljivo je da rezani duhan kojim se najviše trgovalo na crnom tržištu 2016.godine, 2018.godine je prepolavljen. No gotovo duplo je skočila proizvodnja i trgovina ručno punjenih cigareta, a gotovo trostruko paklice duhana i duhanskih prerađevina koje su oduzete 2018. godine

Najviše švercovanih cigareta dolazi iz Srbije i Crne Gore, no postoje nelegalne fabrike i unutar BiH

“Kad je u pitanju oporezivanje akcizom cigareta i duhana, tu je nogo više u odnosu na primjerice Srbiju ili Crnu Goru. Samim tim postoji interes da se određene količine tih cigareta uvezu na crno i prodaju na tržište BiH. Tu se najčešće koriste tzv. Zelene rute, ogromna granica za prijenos gdje nema kontrole 24 časa. Određena količina se proizvodi i u ilegalnim fabrikama u BiH. Mi smo imali velike akcije List 1 i List 2 gdje su pored velike količine cigareta, oduzeti i strojevi za usitnjavanje duhana”, kaže Ratko Kovačević, portparol Uprave za indirektno oporezivanje BiH.

Zašto ilegalano tržište cvjeta, jer je mnogo lakše kupiti cigarete po marku ili dvije, koliko se prodaju na crno, nego dati pet maraka, koliko je prosječna cijena kutije u BiH. Prozvođači visoke cijene ovako pravdaju.

“U kutijici cigarete 83 posto je porez koji se plaća državi. Naš dio kolača koji dijelimo sa distributerima i ovima u maloprodaji iznosi između 10 i 15 posto te kutijice. Cijena je većim dijelim određena porezima. BiH spada u zemlje najvećeg poreznog opterećenja”, ističe Lozar.

Ili prevedeno u odnosu na životni standard Bosanci i Hercegovci plaćaju najskuplje cigarete u regionu, naravno ako ih odluče kupiti legalno.

Ekonomista Faruk Hadžić kaže kako je svemu kriva akcizna politika koja je stvorila crno tržište i koji će u konačnici osvetiti upravo državi. Pušača nije manje, kaže Hadžić, aludirajući na politiku prevencije. No zato šverc cvijeta..

“Politika visokih cijena otjerala je ovo tržište u ilegalu, država nema mnogo koristi od toga jer jako puno novca se gubi. Korist imaju one osobe koji to preprodaju. Rješenje je smanjivanje akciza. Akciza se mora prilagoditi tržištu. I onda ćemo u sistemu dobiti i nelegalno tržište”, tvrdi Hadžić.

Postojale su određene inicijative da se pet posto sredstava dobijenih od akciza preusmjeri u zdravstvo, no iinicijtiva nije podržana. Sav novac završi u budžetu.

Prije osam godina prodavano je 500 miliona kutijica cigareta, navode proizvodači, danas se legalno proda 200 miliona Pitanje za nadležne vlasti, da li je realno da je u BiH 50 posto ljudi prestalo pušiti, ako jeste, to je za knjigu rekorda.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.