Sloboda rađanju: Porođaj za žene u RS traumatično iskustvo

Vijesti 05. mar 201513:15 > 13:18
EPA/Attila Balazs

Istraživanje među ženama koje su se porodile u nekom od porodilišta u Republici Srpskoj pokazalo je da je porođaj za većinu žena traumatično iskustvo zbog neadekvatne zdravstvene usluge.

Preliminardni rezultati Istraživanja o iskustvima žena na porođaju u Republici Srpskoj “Sloboda rađanju” kažu da je 59 posto žena obuhvaćenih istraživanjem odgovorilo da ukoliko bi mogle birati ne bi ponovo rodile u istom porodilištu.

Istraživanje je regionalna inicijativa koju je pokrenula grupa aktivistkinja i organizacija iz zemalja Zapadnog Balkana, s ciljem skretanja  pažnje javnosti na tretman žena i njihova prava na porođaju. Dugoročni cilj inicijative je pretvaranje porodilišta u prijatelje majki, po preporukama Međunarodnog porođajnog pokreta “Majka i dijete”. Istraživanje o iskustvima žena prilikom porođaja u RS provedeno je početkom ove godine i u njemu je učestvovalo 539 žena iz Republike Srpske koje su se porodile u jednom od 13 državnih i jednom privatnom porodilištu.

Statistika ovog istraživanja trebala bi biti ozbiljno upozorenje za sve relevantne faktore u zdravstvenom sistemu RS-a jer blizu 60 posto ispitanica je navelo da atmosfera u porođajnim salama nije bila prijatna, a njih 85 posto izrazilo je nezadovoljstvo zbog nedostataka privatnosti tokom trajanja porođaja. Preko 50 posto ispitanica navelo da je „rodilo tako što je medicinsko osoblje intervenisalo fizičkim pritiskom da bi izguralo bebu napolje koristeći neprimjerenu silu laktovima, ili je beba je izgurana rukama svom snagom“.

Čak u 91 posto slučajeva porodilje su bile primorane da leže sve vrijeme čekajući porođaj, a više od 80 posto bilo je žedno. Samo je u slučaju četiri posto ispitanica ponuđena voda za piće.

Istraživanje je pokazalo da se 81 posto žena osjećalo uplašeno tokom porođaja, da je medicinsko osoblje bilo neljubazno i nije ni pokazalo želju da s porodiljom uspostavi odnos povjerenja i razumijevanja, što je i rezultiralo činjenicom da se 59 posto žena tokom porođaja nije osjećalo sigurno i zaštićeno.

Najveći broj ispitanica (77 posto) se porodilo na Klinici za ginekologiju i akušerstvo Univerzitetske bolnice Kliničkog centra Banja Luka, a potom slijede opšte bolnice Doboj i Prijedor.

Iako se u javnosti gotovo svakodnevno govori o padu nataliteta i činjenici da RS-u prijeti bijela kuga, uz lošu ekonomsko-socijalnu situaciju i negativna iskustva porodilja, ukoliko se odnos zdravstva prema ovoj temi ne promijeni, to bi moglo biti dodatni destimulirajući faktor u odluci žena da rode drugo ili više djece.