IDDEEA: Automatska provjera podataka u matičnim knjigama

Vijesti 06. mar 201515:09 > 15:14
N1 / Ilustracija

Agencija za identifikacione dokumente, evidenciju i razmjenu podataka BiH (IDDEEA) tehnički je omogućila automatske provjere upisa podataka u matičnim knjigama državljana i rođenih.

Rezultati analiza za februar pokazuju da automatski proces provjera upisa u matične knjige državljana i rođenih znatno ubrzava izdavanje ličnih dokumenata, saopšteno je iz IDDEEA-e.

“Analiza je pokazala da prosječan period od predavanja zahtjeva za lični dokument do njegove izrade u slučajevima kada se vrše automatske provjere prosječno traje osam dana, a u slučajevima kada ne postoji ovakva razmjena postupak izrade ličnog dokumenta traje u prosjeku 18 dana”, precizira se u saopštenju.

U postupku procjene ispunjavanja uslova za bezvizni režim Ministarstvo unutrašnjih poslova Federacije BiH (FBiH), Ministarstvo uprave i lokalne samouprave Republike Srpske i Vlada Brčko distrikta dobili su obavezu da u okvir nadležnosti uspostave digitalno potpisane elektronske evidencije matičnih knjiga radi sigurnijeg i efikasnijeg postupka izdavanja ličnih dokumenata građanima BiH.

Ministarstvo unutrašnjih poslova FBiH obavijestilo je IDDEEA-u da su na teritoriji tog entiteta uspostavljene digitalno potpisane elektronske evidencije matičnih knjiga.

“U narednom periodu potrebno je da se izvrši verifikacija svih podataka u matičnim knjigama na teritoriji FBiH, te da Ministarstvo uprave i lokalne samouprave Srpske i Vlada Brčko distrikta izvrše svoje obaveze u ovom dijelu. Na ovaj način bi postupak izdavanja ličnih dokumenata bio značajno ubrzan i sigurniji”, dodaje se u saopštenju.