Bešlić za N1: SDA i SBB najviše navijali za Komšića

Vijesti 20. nov 201808:37 > 08:54
N1

Ljubo Bešlić, gradonačelnik Mostara, za N1 je govorio o formiranju vlasti u Hercegovačko-neretvanskom kantonu. Poručio je da su Stranka demokratske akcije i Savez za bolju budućnost najviše "navijali" da Željko Komšić bude član Predsjedništva iz reda hrvatskog naroda, ali da će Hrvatska demokratska zajednica razgovarati sa svim o uspostavi vlasti.

Istakao je da će Hrvatska demokratska zajednica pregovarati sa svim političkim strankama u nastojanju da se formira vlast u Hercegovačko-neretvanskom kantonu. Stranku demokratske akcije i Savez za bolju budućnost je označio kao dvije stranke koje su najviše “navijale” za Željka Komšića.

Bešlić je mišljenja da treba prvo sačekati formiranje vlasti u Federaciji Bosne i Hercegovine i na državnom nivou, pa onda formirati vlast u kantonima.

Kao uslov Hrvatske demokratske zajednice je naveo sljedeće:

“Uslov Hrvatske demokratske zajednice su izmjene Izbornog zakona. Mi smo ušli u izbore bez izmjena Izbornog zakona”.

Tvrdi da politička stranka čiji je član neće vršiti blokade tokom i nakon formiranja vlasti, ali da će insistirati na izmjenama Izbornog zakona.

Izrazio je zabrinutost što se na različite načine “podgrijava” situacija u Bosni i Hercegovini.

Prema riječima Bešlića, ne zna se još ko će biti predsjedavajući Skupštine Hercegovačko-neretvanskog kantona i da li će on uopšte biti izabran na konstituirajućoj sjednici skupštine koja će biti održana u petak – 23. novembra.

Za N1 je naglasio sljedeće:

“Nismo govorili o premijerskoj poziciji. Mi ćemo istaknuti svojeg kandidata. U pregovorima sa partnerima moramo naći kompromis”.

Bešlić je za N1 istakao da je dogovor za održavanje izbora u Mostaru održan i da je teško reći da li je na djelu mostarizacije Federacije Bosne i Hercegovine.

Kako je kazao, odgovornost za kašnjenje u izgradnji kolektora je na izvođačima. Podsjetio da se bez tehničkog prijema ne može reći da je okončana izgradnja kolektora.

Tema razgovora sa Bešlićem je bila i kandidatura Mostara za Evropsku prijestonicu kulture. Zbog toga je izrazio zadovoljstvo što je kandidatura podržana od svih političkih stranaka i podcrtao da će grad na Neretvi dobiti mnoge sadržaje koje do sada nije imao, te je dodao:

“Žao mi je što imamo protukandidata iz Bosne i Hercegovine. Možda smo se mogli dogovoriti da Bosna i Hercegovina ima jednog kandidata”.

Kao cilj gradske uprave je naveo da Mostar osim ljeti, bude atraktivna turistička lokacija i tokom zime.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook i UŽIVO na ovom linku.