Al Gore: BiH mi je i dalje u srcu

Vijesti 11. dec 201814:25 > 14:31
REUTERS/Hannibal Hanschke

Ambasador Bosne i Hercegovine u Kraljevini Norveškoj Nedim Makarević se tokom godišnje konferencije “Nobel Peace Price Forum 2018” u Oslu susreo s bivšim američkim potpredsjednikom Al Goreom.

Ambasador Makarević se zahvalio potpredsjedniku Goreu na svemu sto je učinio za Bosnu i Hercegovinu, kako u svojstvu potpredsjednika za vrijeme administracije predsjednika Billa Clintona, tako i u privatnom svojstvu, te kazao da to u BiH nije zaboravljeno.

Gore je rekao da je u toku svoje karijere imao mnogo teških, tužnih, ali i sretnih trenutaka. BiH je, kako je naglasio, bila tema koja je objedinila ta sva tri momenta. Prvo, teški i tužni za vrijeme rata, a zatim i osjećaj sreće kada je rat završen. U razgovoru s diplomatskim predstavnikom BiH u Norveškoj Gore je istakao da mu je žao što još postoje određeni problemi u BiH koji su, po njemu, itekako rješivi, a zavise samo od političke volje.

Posredstvom ambasadora Makarevića bivši američki potpredsjednik, koji je 2007. godine dobio Nobelovu nagradu za mir, poželio je BiH i njenim građanima sve najbolje u budućnosti, dodajući kako je BiH i dalje u njegovom srcu.