"Zaboravljena djeca rata" u Oslu u okviru dodjele Nobelove nagrade za mir

Vijesti 12. dec 201815:10 > 15:16
N1

U sklopu dodjele Nobelove nagrade za mir koju su ove godine osvojili Dr. Mukwege iz Konga i aktivistica Nadia Murad organizovana je i konferencija na koju je pozvano Udruženje "Zaboravljena djeca rata" iz Bosne i Hercegovine. Nobelova nagrada za mir 2018. godine je dodijeljena za zalaganje protiv korištenja seksualnog nasilja kao oružja u ratu.

Pravda je svačiji posao – bile su poruke dr. Mukwega i mlade hrabre djevojke Nadie Murad.

Konferencija „How to combat sexual violence in conflict?“ održala se u Det Norske Teatret (Norveškom teatru) u Oslu. Predstavnica udruženja Ajna Jusić dobila je priliku da se obrati i govori o posljedicama seksualnog nasilja kao oružja tokom ratne agresije u Bosni i Hercegovini.

Također, Jusić je posebnu pažnju posvetila i djeci koja su rođena zbog rata što je ostavilo značajan trag na publiku. Jusić je govorila zajedno sa Najlaa Khudhur Matto (preživjela iz Iraka), Alphonsine Gisele Banyanga (Democratic Republic Congo) i Eulalia Escalante (Colombia).

Tokom obraćanja, Jusić je istakla kako moramo znati kako žena nije kriva zašto što se desio rat niti je žena kriva zato što je silovana. Zajedno sa svojim sagovornicima dijelila je mišljenje da nasilje koje se dešava nad ženama u konfliktnim zonama mora što prije prestati jer se stvara situacija kada uopšte više ne možemo da zamislimo do kojih granica zločinci mogu da idu. Iskustva njenih sagovornica iz Konga, Iraka i Kolumbije zaista pokazuju najveću nepravdu nad ženama ikad učinjenu.

Jusić je istakla i važnost govora o djeci koja se rađaju kao posljedica takvih zločina. Udruženje Zaboravljena djeca rata trenutno kroz svoj rad pokušava kreirati sigurnu zonu povjerenja za djecu rođenu zbog rata i njihove majke kako bi uz psihosocijalnu podršku mogli preći granice šutnje i pokazati koliko su jaki i koliko zajedno mogu da učine.

Također, Jusić je skrenula pažnju i na samu vulnerabilnost kategorije djece rođena zbog rata te istakla da još nigdje u svijetu ova djeca nisu priznata kao vulnerabilna kategorija iako trenutno postoje preliminarni rezultati istraživanja koje se odvijalo u sklopu mreže Marie Curie, pokazan je transgeneracijski prenos traume sa značajnim svakodnevnim poteškoćama u funkcionisanju ove kategorije.

Nakon završetka govora, Jusić je dobila poziv od svoje sagovornice iz Kolumbije da ode tamo i razgovara sa njihovim ženama/majkama koje još uvijek zbog stigme i diskriminacije ne žele da priznaju djeci istinu. Eulalia Escalante je dio FOKUS COLUMBIA organizacije koja između ostalog djeluje i u Norveškoj s kojima je Jusić dogovorula buduću saradnju na međunarodnom nivou.

O uspješnosti ovog puta svjedoči i buduće članstvo Udruženja Zaboravljena djeca rata u Mukwege Foundation čiji se rad fokusira na seksualno nasilje tokm rata. Članovi Mukwege Foundation izrazili su zadovoljstvo zbog saradnje, jer kako kažu ni oni sami još uvijek ne znaju na koji način da pristupe djeci rođenoj zbog rata, ali da moraju, znaju da moraju i nadaju se uspješnoj priči zajedno sa Udruženjem Zaboravljena djece rata.

Tokom konferencije zajedno sa Jusić i njenim sagovornicama govorile su i Inger Skjelsbæk, Research Professor, PRIO, Kim Thuy Seelinger, Director of the Sexual Violence Program at the Human Rights Center at Berkeley School of Law i SRSG Pramilla Patten, UN Special Representative on Sexual Violence in Conflict koje su izrazile volju za buduću saradnju sa ovim Udruženjem.

Po završetku konferencije, Jusić je dobila priliku da posjeti i gradonačelnicu Osla Marianne Borgen, te zajedno sa ostalim sagovornicama razgovaraju o seksualnom nasilju u ratnim uslovima i o načinama kako podržati ženske organizacije koje su uporne u svojoj borbi kako bi spriječile ovakav vid nasilje, te omogućile pravde za sve one koje zaslužuju istu.

Zajedno sa Ajnom na ovom putu bila je i njena majka čime su pokazale nevjerovatnu snagu i borbu koja je moguća bez obzira na bespravni status koji žive u Bosni i Hercegovini.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook| Instagram UŽIVO na ovom linku.