Pitanje isticanja zastave ispred stvarnih problema u BiH

Vijesti 12. dec 201819:04 > 19:10
N1

Dekoracija službene sale broj 30. u Predsjedništvu Bosne i Hercegovine doimala se 'važnijom' od sadržaja dnevnog reda prve sjednice novog saziva.

Predsjedavajući državnog Predsjedništva danima je bio rezolutan u stavu da zastava Republike Srpske mora biti tamo gdje je on – do toga da sjednica može biti održana ako se iznese jedna od zastava Bosne i Hercegovine koja prema tumačenju Milorada Dodika simbolizuje – Federaciju Bosne i Hercegovine.

“I neka ostane jedna koja simbolizuje priču o zajedničkih institucijama dok se ne dogovorimo kasnije. Ne kažem da ćemo mi nastaviti da učestvujemo ukoliko ne bude dogovor, ali da bi se dalo šanse radu to predlažem ili da se u salu gdje se održava sjednica stavi zastava Republike Srpske”, kazao je Milorad Dodik, predsjedavajući Predsjedništva BiH

“Mi smo kolektivni šef države Bosne i Hercegovine i uklanjanje zastave Bosne i Hercegovine iz sale u kojoj zasjeda Predsjedništvo je povreda države Bosne i Hercegovine i ja nikada na to neću podržati”, istakao je Šefik Džaferović, član Predsjedništva Bosne i Hercegovine.

Druge zastave iz Bosne i Hercegovine neće se isticati zajedno sa zastavom Bosne i Hercegovine” – predviđa Zakon o zastavi BiH. Dalje rješavanje pitanja isticanja zastave Republike Srpske, najavili su predstavnici SNSD-a, biće pokrenuto u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine u smislu prijedloga eventualne izmjene ovog Zakona.

“Zbog čega neko od bošnjačkih političara nema pozitivan politički stav ako se jedan od konstitutivnih naroda u ovoj zemlji identifikuje sa zastavom, pri tome – tu je proceduru prošla kroz Ustavni sud BiH i jasno je utvrđeno da nepostoje povrede nacionalnih interesa Bošnjaka i Hrvata”, kazao je je Staša Košarac, šef Kluba poslanika SNSD u Parlamentu BiH.

Zakon je jasan, tumačenja raznolika. O zastavi i zastavama drugačije misle i akademici.

“Treba narod zaluđivati tim iracionalnim stvarima kako se on ne bi bavio pitanjima stvarnog života jer u stvarnom životu – narod sve lošije živi, sve češće pakira kofere i odlazi, sve je nezadovoljniji zbog nepotizma. Nama su što bi narod rekao prethodnih 23 godine pojeli skakavci – zbog političara kojima nije bio važan život ljudi, nego način kako će talasanjem produžiti vijek vlastitog trajanja. Što se Predsjedništva BiH tiče, a bojim se i drugih državnih institucija na razini Bosne i Hercegovine sasvim sam siguran da će nam skakavci pojesti i iduće četiri godine”, naglasio je Slavo Kukić, sociolog.

“Ja sam bio recimo u njemačkom Bundestagu i kada uđete u prostorije – gdje je 16 državica – tu je svih 16 zastava i na sredini je zastava države Njemačke. To ne smije biti smetnja”, istakao je Rajko Kuzmanović, Akademija nauka i umjetnosti Republike Srpske

Ako bude onako kako su najavili predstavnici SNSD-a u institucijama Bosne i Hercegovine pitanje isticanja zastave Republike Srpske ‘preseliće’ se iz Maršala Tita 16 – zgrade državnog Predsjedništva na Trg Bosne i Hercegovine.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook| Instagram UŽIVO na ovom linku.