Ministar pojasnio zbog čega je upućena obavijest vlasnicima stanova u Sarajevu

Vijesti 19. dec 201811:57 > 11:57
N1

Ministar prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo Čedomir Lukić pojasnio je danas na sjednici Skupštine Kantona Sarajevo, a nakon pitanja nekoliko zastupnika, detalje o upozorenju svim etažnim vlasnicima u kojem se navodi se da do 31. decembra moraju dostaviti dokaz o vlasništvu stana koji posjeduju. Ukoliko ne dostave dokaz najavljene su kazne od 200 do 2.000 KM.

Zastupnici Zvonko Marić, Vildana Bešlija i Segmedina Srna postavili su nekoliko pitanja u vezi ovog upozorenja tražeći pojašnjenja, ali i izvinjenje građanima.

Ministar Lukić naveo je da se radi o obavijesti koju je Ministarstvo u skladu sa onim što je Skupština usvojila konačno obavijestilo etažne vlasnike i ukazalo na njihovu obavezu da moraju potvrditi svoj status etažnih vlasnika.

“Ne mislim da se trebam u tom smislu izvinjavati zato što smo, bez obzira kad, ipak prenijeli etažnim vlasnicima putem oglasnih ploča, da je to njihova dužnost. Mi imamo u ovoj oblasti značajan problem velikog broja etažnih vlasnika, ne svih svakako, ali velikog broja etažnih vlasnika koji svoj status nikada nisu utvrdili. Posljedica takve jedne situacije i nepotpunih evidencija je u tome da upravnici nemaju podatak kome trebaju da ispostave račun za naknadu za održavanje i to je automatski šteta etažnim vlasnicima i zbog toga smo to i radili”, kazao je Lukić.

VEZANE VIJESTI

“Naravno, kako ne mogu isporučiti račun, ne znaju ni koga trebaju da utuže, a to im je obaveza iz zakona na kraju svake godine, da neplatiše utuže kako bi oni koji su redovni i platiše ipak obezbijedili sredstva koja su zajednička za održavanje objekata. Takve tužbe na sudovima padaju. To su informacije koje dolaze od samih upravnika. Ovo je bio razlog zbog kojeg smo uputili obavijest. Ona koja je u pri mah postavljena je decidno prepisana iz zakona”, pojasnio je Lukić.

Kako je naveo, upozorili su i na drugi dio koji se odnosi na sankcije prema onima koji takvu obavezu ne izvrše.

“Dali smo rok 31. decembar zato što se na godišnjem nivou vrši utuživanje neplatiša tako da pomjeranjem tog roka u narednu godinu opet gubimo neko vrijeme, odnosno gube etažni vlasnici za one neodgovorne koji neće izvršiti svoju obavezu plaćanja, prikupljanja sredstava za održavanje njihovim zajedničkih dijelova. Mi ga možemo produžiti, nije sporno. Mi nemamo ništa protiv da se on prudži ne samo za 25 danas već i za drugi period, ali kažem šta on proizvodi kao posljedicu”, kazao je resorni ministar.

Kako je naveo, obavijestili su etažne vlasnike, na koji način i kome to trebaju dostaviti.

“Mi svakodnevno putem protokola u Ministarstvu dobivamo dokumente pojedinih etažnih vlasnika o njihovom statusu kao etažnih vlasnika što prouzrokuje daljnje probleme. Ne traži se da se to dostavlja Ministasrstvu niti je to potrebno, mi to moramo vraćati. Ovo je pitanje neodogovrnosti jednog dijela etažnih vlasnika koji svoju obavezu iz zakona ne izvršavaju. Izvinjavati se samom sebi, i ja sam etažni vlasnik i takava obavijest stoji i u mom ulazu, ne vidim potrebu”, poručio je ministar Lukić.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook| InstagramUŽIVO na ovom linku..