"Čini se samo da je policija uzdrmala košnicu, talas nezadovoljstva je sve veći"

Vijesti 27. dec 201812:27 > 12:27
N1

Siniša Vukelić, glavni i odgovorni urednik poslovnog portala Capital i predsjednik Kluba novinara Banjaluka gostujući u Newsroomu na N1 govorio je o dešavanjima u Banjaluci posljednjih dana.

“Ovo nije neki novi slučaj, traje mjesecima. Protesti grupe Pravda za Davida traže pravdu za ubijenog Davida. Međutim, sve se promijenilo prije par dana. Policija očigledno nije ostvarila svoj cilj, oni su htjeli da smire situaciju, sklone tu grupu sa ulice, obilježja te grupe, tvrdeći da oni to rade suprotno zakonu, da nemaju potrebne dozvole i pored toga su javno prozivali najviše funkcionere Republike Srpske, od ministra unutrašnjih polova Dragana Lukača do svih ostalih”, kazao je Vukelić na početku gostovanja u Newsroomu na N1.

Kako je kazao, policija je htjela da smiri situaciju, ali se to nije desilo.

“Šta je zapravo uradila? Sada kada vidimo kako se sve odvija, čini se samo da je policija uzdrmala tu košnicu, proizvela još veći talas nezadovoljstva, ne samo u toj grupi već kao što vidim i u cijelom regionu. Pokrenula se velika podrška Davoru i toj čitavoj grupi koja traži pravdu. Mislim da se ova situacija neće tako lako smiriti kako su pretpostavljali zvaničnici i vlasti RS. Naprotiv, talas nezadovoljstva je sve veći”, kazao je Vukelić.

Naveo je da oni građani koji možda nisu fizički prisutni na ulicama osjećaju strah, nesigurnost.

Vidi se veliki broj vozila specijalne policije, Jedinice za podršku… Građani su pretrpjeli fizička maltretiranja koja smo svi vidjeli. Kao otac četvero djece, poprilično sam zabrinut za njih, prolaze tim trgom svaki dan. Sva atmosfera stvorena u javnosti ulijeva veliko nepovjerenje, bojimo se šta donosi budućnost, nevezano samo za ovaj slučaj. Pitamo se da li ta prekomjerna upotreba sile, da li možemo očekivati da naraste, da bude još više primijenjeno na ostale nevine građane”, poručio je Vukelić.

Izjavio je da u ovom slučaju se ne radi o klasičnom okupljanju građana.

“Ovo je jednostavno krenulo od par pojedinaca koji podržavaju oca ubijenog Davida i koji se poslije proširilo. Tu je bilo i pomalo nehumano tražiti od čovjeka koji je izgubio dijete na takav brutalan način da ide po opštinama, policiji, da ganja dozvole da bi imao pravo da iskaže svoj protest i zahtjev da se otkriju ubice njegovog sina”.

Zašto je sada došlo do uklanjanja grupe Pravda za Davida, zašto ne ranije? Dodik je najavljivao da će počistiti Trg Krajine, bilo je pitanje urednice i voditeljice Emine Pazalja.

“Zašto baš sada? Mnogi se pitaju, odgovore možda možemo tražiti u tome što je predsjednik to najavio, ali upravo samim time što je odredio dan kad će se to desiti, nije mogao to da uradi tada jer bi onda bilo da je on sve već znao, planirao i čekao da prođu izbori. Drugi razlog može biti što je Davor Dragičević sa grupom došao pred Narodnu skupštinu kada je birana nova vlada i kada je oštro prozvao gospodina Lukača koji je tada ponovo izabran za ministra unutrašnjih poslova i za čijeg mandata se sve ovo desilo. Pred NSRS su uzvikivali parole, tražili da se on ne imenuje za ministra i možda je to sve proizvelo do toga se donese odluka da se to po njihovom mišljenju definitivno riješi i raskrsti.  Izbori su prošli, nova vlada izabrana, budžet usvojen i onda su riješili da to počiste. Kakve će posljedice biti? Kada pogledate samo zašto baš sada. Gradskoj vlasti, građanima i svim turistima koje očekuje ovaj grad to ne ide u prilog. Najavile su se desetine hiljada stranaca za Novu godinu, popunjeni su svi ugostiteljski kapaciteti i sada već polako ljudi počinju da otkazuju jer ovo je baš loša poruka koja ide iz Banjaluke”.

Kako je kazao, mnogi smatraju da je gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić trebao da reaguje prije i mnogo češće.

“To se nije desilo. On je apelovao da se sve rješava mirno, da nasilje ne ide nikome u korist, što narušava sve njegove planove oko velikog, pompeznog dočeka Nove godine”, poručio je Vukelić.

Kazao je da je u ovom slučaju “neko zabrljao i zaspao za volanom, iznio pogrešne informacije”.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook i UŽIVO na ovom linku.