Višković: NATO izvršio agresiju na RS, a žele nas uvući na mala vrata

Vijesti 07. jan 201910:38 > 10:39
Srna

Na pitanje šta je najveći izazov za Vladu Republike Srpske u predstojećem periodu, Višković je rekao da je očuvanje stabilnosti Republike Srpske i njenih institucija stalni izazov, jer je ovaj entitet uvijek u "fokusu interesovanja raznih svjetskih dušebrižnika", ali i onih u samoj Bosni i Hercegovini.

“Siguran sam da ni činjenica da je vlast u Republici Srpskoj formirana u rekordnom roku, mjesec, dva nakon izbora, ne odgovara nekim centrima moći. Sve institucije Srpske normalno funkcionišu, što nije slučaj sa FBiH i nivoom BiH, i naravno da to mnogima ne odgovara”, istakao je Višković.

On je naglasio da je prioritet ne samo Vlade, već i cijele Republike Srpske da se sačuvaju njene institucije i da se nastavi sa ekonomskim razvojem kako bi što prije dostigli rast bruto domaćeg proizvoda /BDP/ i stigli do svog cilja koji je već ranije promovisan a to je da početkom iduće godine prosječna plata bude 1.000 KM, a rast BDP-a veći od četiri odsto.

“Da bi to postigli moramo krenuti u investicione cikluse i zaposliti našu operativu i naše ljude, jer samo investicijama možemo postići napredak. Sve mjere koje su kreirane kroz ekspoze i kroz ekonomske politike idu u pravcu jačanja Republike Srpske, njenih institucija i stvaranja uslova za bolji život građana”, istakao je Višković u intervjuu Srni.

“Posljedice NATO agresije”

Predsjednik entitetske Vlade “podržao je inicijativu SRNA-e u vezi sa obilježavanjem dana žrtava NATO agresije”, naglasivši da je to odlična ideja i da taj dan treba uvrstiti u kalendar obilježavanja značajnih datuma.

“Moje mišljenje je da dan kada je počela NATO agresija i prva bombardovanja Republike Srpske treba uzeti kao datum obilježavanja tog teškog zločina koji je počinjen nad srpskim narodom i našom Republikom. Inicijativa SRNE će imati podršku i Vlade i mene lično, jer je to odlična ideja, a i sam bio sudionik tih dešavanja na Han Pijesku.

Nažalost, i dan danas veliki broj našeg naroda trpi ogromne posljedice NATO bombardovanja, sve više ljudi i djece je oboljelo od najtežih bolesti i najmanje što možemo učiniti jeste da obilježimo taj dan”, rekao je Višković.

Srna

On je dodao da je potrebno jednu takvu inicijativu podržati i s obzirom na činjenicu da se, poslije svega, Bosna i Hercegovina pokušava na mala vrata uvući u taj vojni savez.

“Republika Srpska ima svoj stav kada je riječ o NATO integracijama i on je svima poznat, a imamo i Rezoluciju o vojnoj neutralnosti koja je usvojena u Narodnoj skupštini. Uprkos činjenici da je pola BiH protiv NATO integracija, ipak se lobira da se BiH uključi u NATO. To je razlog više da počnemo da obilježavamo dan kada je počela NATO agresija na Srpsku, kada je ovaj nedužni malobrojni narod bio izložen bombama sa osiromašenim uranijumom i neviđenom zločinu. Naše rane su još svježe, teško da će ikada zacijeliti i one ne mogu biti izbrisane iz sjećanja tek tako, jednom gumicom”, poručio je premijer Srpske.

On je dodao da “srpski narod i Republika Srpska sigurno ne mogu u svom srcu i svojoj duši prelomiti i prihvatiti da budu dio NATO saveza koji je počinio zločin”, čije će posljedice osjećati još desetinama godina.

N1 pratite putem aplikacija za Android| iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook| Instagrami UŽIVO na ovom linku.