Kandidatske liste za Dom naroda dostavljene iz pet kantona

Vijesti 13. jan 201913:16 > 13:21
N1

Centralnoj izbornoj komisiji Bosne i Hercegovine kandidatske liste za izbor delegata u Dom naroda Parlamenta Federacije BiH do sada je dostavilo pet od deset kantonalnih skupština, iako je rok za ove aktivnosti prošao.

“CIK je primio i ovjerio pet kandidatskih lista”, izjavila je portparolka Komisije Maksida Pirić.

Prema njenim riječima, ovjerene su kandidatske liste za federalni Dom naroda iz Tuzlanskog, Sarajevskog, Zeničko-dobojskog, Unsko-sanskog i Zapadnohercegovačkog kantona.

“Ovjerene liste vraćene su kantonalnim skupštinama da provedu posredne izbore za Dom naroda Parlamenta FBiH i da nam dostave rezultate”, dodala je Pirićeva.

Proceduru izbora delegata u federalni Dom naroda završila su dva kantona – Tuzlanski i Zapadnohercegovački, pri čemu je Skupština Zapadnohercegovačkog kantona izabrala tri od pet delegata i to samo iz reda hrvatskog naroda, dok delegati iz srpskog i bošnjačkog naroda nisu izabrani.

Rok za izbor delegata u Dom naroda Parlamenta Federacije BiH, koji se biraju na osnovu uputstva CIK-a, istekao je krajem decembra.

Uputstvo CIK-a podrazumijeva raspodjelu mandata prema rezultatima popisa stanovništva iz 2013. godine, što je osporava dio stranaka iz FBiH, a četvrtina federalnih poslanika podnijela je Ustavnom sudu BiH zahtjev za ocjenu ustavnosti ovog uputstva.

N1 pratite putem aplikacija za Android| iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook|Instagram i UŽIVO na ovom linku.