Klizište u Željeznom Polju: Selo bi moglo završiti u rijeci

Vijesti 13. mar 201511:28 > 11:31
N1

U Željeznom Polju pokrenuto je novo klizište u selu Grablje. Pet porodica je evakuisano, a situacija je alarmantna, potvrđeno je za N1.

Haso Mandžuka, član kriznog štaba, istakao je za N1 da je trenutno na terenu te da je situacija ozbiljna. Očekuje se dolazak predstavnika Civilne zaštite Zeničko-dobojskog kantona, no nažalost, sredstava, a ni načina da se trenutno sanira klizišta – nema.

Novo klizište nalazi se u blizini starih, pokrenutih u maju prošle godine, zbog čega prijeti opasnost da će osim 40-ak porodica u selu Grablje morati biti evakuisano i 300 domaćinstava iz drugih sela.

Organizovali smo se, na terenu smo i pratimo situaciju. Snijeg se počeo topiti i strahujemo da bi klizište moglo u rijeku povući cijelo selo“, kazao je Mandžuka.

Zbog padavina na cijelom području Željeznog Polja primjetni su odroni zemlje.

N1
N1
N1
N1
N1/Ilustracija
N1

Na području Zenice nanovo je došlo do aktiviranja klizišta na regionalnoj cesti Zenica – Babino, u mjestu Kula, navodi Kantonalna uprava civilne zaštite Zeničko-dobojskog kantona. I dalje je aktivno klizište na regionalnoj cesti Zenica – Ovnak – Bila, u mjestu Jagodići.

Padavine, koje su posljednjih dana pogodile veći dio Bosne i Hercegovine dovele su i do začepljenja mosta nanosima na putnoj komunikaciji Nemila – Bistričak, kao i do izlijevanja rijeke Bistrice na putnu komunikaciju.