Tadić završila izlaganje, govorila o stanju u Tužilaštvu: Svi su bili zaplašeni

Vijesti 23. jan 201913:03 > 13:09
N1

Gordana Tadić, vršiteljica dužnosti glavnog tužitelja Tužilaštva Bosne i Hercegovine, završila je izlaganje pred članovima Visokog sudskog i tužilačkog vijeća koji će danas izabrati novog glavnog tužitelja.

Kako javlja reporterka N1 Milica Vučetić, Tadić je u izlaganje ušla sa 134,2 boda. Druga dva kandidata, Diana Kajmaković  i Munib Halilović, imaju 133 odnosno 131,6 bodova.

Tadić je tokom svog izlaganja govorila o problemima u Tužilaštvu BiH.

“Mogu reći da su svi bili zaplašeni i u stresnom stanju. Mislim da su međuljudski odnosi sada bolji”, kazala je Tadić.

Gordana Tadić kandidatkinja za poziciju glavnog tužioca prezentovala je u 15 minuta svoj program rada. Govoreći o Posebnom odjelu za ratne zločine istakla je da će se nastaviti rad na najsloženijim predmetima, a naglasila je mjeru za unapređenje regionalne saradnje.

Radi povećanja efikasnosti predložila je mjeru spajanja dva odjela – odjela II – za organizovani, privredni kriminal i korupciju, te odjela III.

Tokom izlaganja programa navela je da se u suzbijanju korupcije krenulo i iz tužilačkih redova navodeći primjer procesa protiv Bože Mihajlovića i Gorana Salihovića.

Govoreći o korupciji Tadić je rekla da je prisutna i da se mora suzbijati, ali da nije u endemskim okvirima. “Gledaćemo da popravimo percepciju javnosti”, kazala je još v. d. glavnog tužioca Tužilaštva BiH Gordana Tadić članovima VSTS BiH.

N1 pratite putem aplikacija za Android| iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook|Instagrami UŽIVO na ovom linku.