Kolika je plata čistačice javnog WC-a, 2.500 ili 715 KM?

N1

Članovi mreže nevladinih organizacija “Naše društvo” podnijeli su krivične prijave protiv pet osoba iz sistema komunalne djelatnosti u Mostaru, na čelu sa gradonačelnikom Ljubom Bešlićem, koje okrivljuju za netransparentno trošenje blizu 105 miliona maraka u proteklih sedam godina. Kako navode radi se o privatnoj finansijskoj koristi i nezakonitom trošenju javnog novca. S druge strane, Bešlić odbacuje optužbe, kaže cilj napada je politički pritisak, te diskreditacija njega i njegovih saradnika u javnosti.

Prema papirima koje posjeduju članovi mreže “Naše društvo” tranšu od 12.500 KM Grad Mostar je preko JP Komunalno mjesečno isplaćivao Kafilerijskoj službi za posao koji su obavljala tri radnika i veterinarska stanica, međutim dokaza o obavljenom poslu nema. Također, kako navode, sadnice vrijedne 22.970 KM koje su trebale biti posađene na području mostarke Avenije, a čija je cijena preko naloga JP Komunalno povećana i poslana za isplaćivanje Gradu Mostaru nisu preuzete. Plaćene jesu, no mnogo skuplje od dogovorenog.

“Postoje fakture da nam je grad lijep, uređen, da je sve posađeno, kažu imaju papire. Odlično i pitamo gdje je to u gradu i gdje je novac”, kaže Marin Bago, Udruženje Futura.

“Ovo što smo mi otkrili je model na koji se godinama ovdje, u različitim stvarima, kad je riječ o budžetu, radi i uzimaju novac. Ponekad odgovorno tvrdim, 30-40 posto budžeta iz Grada Mostara odlazi nenamjenski”, navodi Husein Oručević, “Naše društvo”.

Čelnici Grada odbacuju sve optužbe. U pitanju su kažu, zlonamjerni i proizvoljni navodi o kršenju Zakona čiji je cilj, kako tvrde, zabavljanje javnosti i pokušaj rušenja ugleda institucije Grada Mostara.

“Ja sam vrlo jasno rekao da je ova kampanja očito koordinirana iz nekih malih, novih strančica koje nalaze svoje djelovanje u Gradu Mostaru”, kaže Ljubo Bešlić, gradonačelnik Mostara.

Iznos za komunalnu djelatnost za proteklih devet godina bio je 58 miliona KM, što je velika razlika u odnosu na tvrdnju o utrošku 105 miliona, kaže Bešlić.

No brojni su primjeri netransparetnog trošenja sredstava iz gradskog budžeta za komunalnu djelatnost. Prema dokazima koje posjeduje mreža “Naše društvo”, hiljade leševa pasa deponovano je na deponiji koja nije namijenjena za odlaganje animalnog otpada. Za sedam godina ovako je tvrde potrošeno blizu milion KM i za taj novac se moglo izgraditi nekoliko azila koje Grad Mostar nema.

“Ovdje vam dostavljam na uvid račune izdane od strane JP Deponija koja za potrebe JP Komunalno vrši zbrinjavanje istih. Ovdje se radi o eutanaziranim, uginulim, bolesnim psima koji su gore zbrinuti”, pojašnjava Omer Pajić, načelnik Odjela za privredu, komunalne i inspekcijske poslove.

Na optužbe da čistačica u javnom WC-u, na papiru ima platu od 2.500 KM, te da najveći dio novca vrati u JP Komos, iz Službe za komunalne poslove i okoliš kažu da je ista uposlenica JP Parkovi, a ne Grada, te da prema njenoj vlastitoj izjavi njena plaća iznosi 715 KM.

“Nakon dugo godina Mostar je napravio javni WC, a troškove njegova rada pokriva Služba kroz izdane mjesečne račune. Oni sadržavaju troškove radne snage, neto plaća čistačica, struje, vode i tekućeg održavanja”, ističe Stjepan Šaravanja, šef Službe za komunalne poslove i okoliš.

Dvije godine traje borba članova udruženja Futura kroz mrežu “Naše društvo” da dokažu na netransparentno trošenje u ovoj oblasti. Na njihovu adresu pisma s važnim informacijama su, kako tvrde, stigla od savjesnih uposlenika iz Gradske uprave, koji prema tvrdnjama trpe ucjene. Na potezu je sada pravosuđe. Dva i po kilograma dokaznog materijala predali su regionalnom uredu SIPA-e u Mostaru, Tužilaštvu i MUP-u HNK-a.

N1 pratite putem aplikacija za Android| iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook|Instagram i UŽIVO na ovom linku.