Zaev u Pressingu: Želim da BiH bude članica NATO-a i Evropske unije

Vijesti 30. jan 201918:40 > 20:22
N1

Makedonski premijer Zoran Zaev je tokom ekskluzivnog gostovanja u emisiji "Pressing" na N1 kazao da želi da BiH bude članica NATO-a i EU.

Mišljenja je da su integracije u Evropsku uniju i NATO paralelni proces.

“Želim da Bosna i Hergovina bude članica NATO-a. Iskreno želim da bude članica Evropske unije. NATO nosi mir i stabilnost. Evropska unija nosi vrijednosti”, podcrtao je.

Govoreći u Pressingu N1 televizije o članstvu u ove dvije organizacije, ponovio je stav da političari trebaju slijediti stav građana, te je naglasio da je svijestan stava Srba u Srbiji i u Republici Srpskoj o NATO-u, ali:

Ono što ja savjetujem, pustite da Bosna i Hercegovina ide putem kojim treba ići. Razumijem Srbiju koja je bila bombardovana. Sve mi je to jasno. Ali nema druge alternative. Koje su druge alternative? Biti neutralan? Šta ćeš od toga dobiti?“.

Potom je komentarisao komentar Milorada Dodika, predsjedavajućeg Predsjedništva Bosne i Hercegovine i predsjednika Saveza nezavisnih socijaldemokrata da je propao pokušaj izgradnje suživota u Evropskoj uniji rekavši:

Evropa je splet različitosti. Dodik želi Evropu. Kako može to kazati?

Zaev je izrazio zadovoljstvo što na izborima građani makedonske nacionalnosti glasaju za Albance i obratno, te da to “mora biti tako”.

Bošnjak mora voditi računa o Srbinu ili obratno, kao i Hrvat za Srbina ili Srbin za Bošnjaka. Svi su rođeni u Bosni i Hercegovini. Niko nema drugu otadžbinu. To im je otadžbina“.

Također je objasnio šta treba biti ideal.

Naš ideal treba biti ne da zatvaramo granice, već da otvaramo granice. Naš ideal ne treba biti da prekrajamo granice. Naš region mora sarađivati i zbog toga će nas zapadna Evropa više poštovati“.

Zagovaranje otvaranja granica između država u ovom dijelu Evropskog kontinenta za makedonskog premijera znači lakši protok ljudi, roba, usluga i kapitala.

N1 pratite putem aplikacija za Android| iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter|Facebook|Instagram i UŽIVO na ovom linku.