Plamen mira stigao u olimpijski grad

Vijesti 02. feb 201919:01 > 19:22
N1

Olimpijska baklja mira stigla je iz Banjaluke u Sarajevo. Baklju su od Evropskog olimpijskog komiteta u Rimu preuzeli gradonačelnici Sarajeva i Istočnog Sarajeva Abdulah Skaka i Nenad Vuković. Dočekali su je članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović i Željko Komšić, te Denis Zvizdić, predsjednik Vijeća ministara BiH. Osim baklje, gradonačelnici su dobili i Maslinovu grančicu, simbol mira i zajedništva.

Nakon 35 godina, plamen mira stigao je u olimpijski grad, Sarajevo. Prvi put u istoriji održavanja EYOF-a, baklju su preuzela dva gradonačelnika, Sarajeva i Istočnog Sarajeva. Istakli su da baklja nosi univerzalnu poruku – poruku mira i zajedništva.

“Iskreno želim da naša djeca vrijednosti olimpijskog duha žive, a na nama je obaveza da stvaramo platforme, a jedna takva platforma je i EYOF. EYOF je prilika da svi zajednički gradimo neka nova bolja, pozitivnija sjećanja”, kaže Skaka.

“Još jednom ponavljam da je ovo svakako prilika da možemo da radimo velike stvari, da se možemo vratiti na scenu organizacije velikih takmičenja u zimskim sportovima i da Istočno Sarajevo i Sarajevo posle ovoga zaslužuju da organizuju neke druge velike događaje”, dodaje Vuković.

Plamen mira, članovima Predsjedništva BiH, Željku Komšiću i Šefiku Džaferoviću, uručio je Amar Baručija, predstavnik košarkaške reprezentacije BiH i Esma Alić, ovogodišnja takmičarka.

“Neka nam ova baklja mira, plamen mira koji prati baklju bude jedan znak, neka nam to bude nada, da su ovi prostori, ovaj grad Sarajevo, grad Istočno Sarajevo i cijela BiH sposobni za velike stvari kada su ujedinjeni”, poručuje Komšić.

“Ovo je veliki dan za našu državu BiH. Mi BiH treba da gradimo na ovakav način kako su ovi vrijedni ljudi gradeći proteklo vrijeme uspjeli da nas dovedu do početka ove znajačajne Evropske sportske manifestacije”, podsjeća Džaferović.

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH, Denis Zvizdić, pozvao je sve građane da budu ujedinjeni u vezi sa pričom o EYOF-u, te da pokažu Evropi kako i BiH može da radi velike stvari.

“Treba da se ponašamo u skladu sa olimpijskim gestom, brže, više i jače, treba da poštujemo olimpijski duh, duh mira, saradnje, da prevladamo i nadziđemo sve naše razlike i da pokažemo da kada hoćemo, da to onda zaista i možemo”, navodi Zvizdić.

Plamen mira biće upaljen na Svečanoj ceremoniji otvaranja EYOF-a, 10. februara na Olimpijskom stadionu Asim Ferhatović-Hase.

Festival će ugostiti više od 1.100 takmičara iz više od 50 država i 750 članova delegacija nacionalnih olimpijskih komiteta. Bosnu i Hercegovinu će predstavljati 21 sportista u pet sportova – alpskom skijanju, skijaškom trčanju, biatlonu, snowboardu i brzom klizanju. Evropski olimpijski festival mladih je pravi put povratka na staze slave iz 1984. godine.

N1 pratite putem aplikacija za Android| iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook|Instagram i UŽIVO na ovom linku.