Terzić o odluci Bh. bloka da ne ide u vlast sa SDA

Vijesti 07. feb 201912:07 > 13:14
N1

Almir Terzić, novinar i politički analitičar, za N1 je komentarisao odluku Bh. bloka da budu dio opozicije na državnom i federalnom nivou.

Terzić smatra da su stranke Bh. bloka (SDP, DF i Naša stranka) bile neodgovorne što su četiri mjeseca razvlačili proces i što nisu povukle hrabrije poteze i rekle to nakon objave rezultata prethodnih izbora.

“Trebali su odmah izaći sa jasnim stavom. Ako su u SDP-u kazali prije izbora da neće sa nacionalnim opcijama, trebali su biti takvog stava i nakon izbora”, kazao je.

Prema njegovim riječima, biće određnih trvenja, posebno unutar SDP-a, što se vidi iz izjava određenih zvaničnika stranke koji su pretendirali da budu dio vlasti.

Terzić tvrdi da se uticaj parlamenta izgubio u BiH i Srbiji, gdje izvršna valst dominira nad zakonodavnom.

“U tom kontekstu, SDP sebe vidi kao nekoga ko će obnašati vlast. Bojim se da je SDP odlučio da uđe u koaliciju, da bi doživio masovan odljev članstva i cjepanje SDP-a kakav jeste. Iz tog konteksta, za SDP je ovo pozitivna odluka. Hoće li se pozitivno manifestovati na lokalnim izborima, vidjećemo za manje od dvije godine”, istakao je.

Smatra da su ovim potezom stranke Bh. bloka otežale buduće funcionisanje vlasti, gdje se otvara prostor za razne vrste manipulacija, trgovine, prelazala članstva.

“Pitanje je kako će se ponašati SBB u ovom procesu. Oni nisu formalno dio Bh. bloka, ali jesu dio vlasti sa Bh. blokom u Kantonu Sarajevo. SDA i HDZ-u nedostaju četiri zastupnika u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH. U toj igri svako može biti iskorišten za formiranje neke parlamentarne većine”, ocijenio je Terzić

Terzić navodi da je Naša stranka bila najdosljednija u procesu, jer je otpočetka rekla da ne želi biti dio valsti sa nacionalnim strankama.

“Oni su nekako najkonzistentniji ostali do kraja. Jedino su pogriješili što nisu donijeli zajedničku odluku pa saopštili, nego su išli samostalno. Biće ovo test za Našu stranku, koja nikad nije bila dio vlasti, a sad je ušla u vlast u Kantonu Sarajevo. Biće ovo test i za DF”, istakao je.

Terzić smatra da je veći izazov za Bh. blok kako će se ponašati u Domu naroda Parlamenta FBiH, nego to što su rekli “ne” SDA.

“U Klubu Srba će imati većinu. Da li će dati potpredsjednika Doma ili će prepustiti nekome iz SNSD-a. Vlast će funkcionirati i u tehničkom mandatu, ali njihovo opredjeljenje mora biti da štite građane ove zemlje. Da li su trebali biti dio vlasti? Moram iskreno reći da ako iskreno teže ka evropskom i NATO putu, onda je to jako teško provodivo sa politikom SNSD-a i stranaka iz RS-a. Mislim da bi jako mali rezultat rada imali unutar vladajuće većine. Nisu ni potrebni za nivo BiH, koliko za organe FBiH. Ne bi Bh. blok puno dobio osim par trivijalnih ministarstava”, kazao je.

Prema njegovim riječima, proces dodjele mandata delegatima u Dom naroda bi se mogao završiti ove sedmice.

“Bojim se da će se sazvati novi saziv u krnjem sastavu, izglasati budžet da se deblokira proces finansiranja, i onda ćemo nastaviti sa političkim previranjima. biće ucjena i zatezanja. Mislim da će HDZ insistirati da dobije svih pet ministarskih mjesta koja pripadaju hrvatskom narodu, a i SDA će biti gubitnička, uzmu ono što HDZ ne želi”, kazao je.

Terzić je govorio i o petoj godišnjici velikih protesta u BiH, kazavši da je situacijau BiH gora nego što je bila 2014. godine.

“Mislim da oni koji su ušli u taj jedan proces nisu bili svjesni da nemaju plana šta i kako poslije protesta. Desile su se ostavke nekoliko kantonalnih vlada i na tome se sve završilo. Poslije na izborima je pobjedila politička opcija koja je i do tad obnašala vlast i radili su to lošije nego do protesta”, istakao je.

Terzić smatra da su građani sukrivci za stanje koje imamo.

“Do nas je, moramo preuzeti odgovornost. Ne pozivam na revolucije i rušenje sistema, nego da se izborimo da budemo odgovorniji. Kao da smo se pomirili sa situacijom”, kazao je Almir Terzić u Newsroomu.

N1 pratite putem aplikacija za Android| iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook| Instagram i UŽIVO na ovom linku.