Slučaj Edina Gačića: "Bilo je evidentno da je riječ o visoko rizičnoj osobi"

Vijesti 07. feb 201915:02 > 15:10
MUP HNK

Javna ustanova Centar za socijalni rad Banjaluka u pisanom odgovoru na upit N1 pojasnila je okolnosti u vezi Edina Gačića, koji se sumnjiči za ubistvo na području Konjica.

Odgovor donosimo u cijelosti:

“U skladu sa odredbama Zakona o izvršenju krivičnih sankcija FBIH, dana 06. 07. 2017.god , od strane KPZ Bihać smo obaviješteni da se osuđena osoba Edin Gačić, sa mjestom prebivališta u Banjaluci, otpušta sa izdržavanja zatvorske kazne, 27.07. iste godine. U dopisu su navedeni kratki anamnestiči podaci, sa posebnim osvrtom na njegovu prethodnu kriminalnu aktivnost i stanje mentalnog zdravlja. Bilo je evidentno da je riječ o visoko rizičnoj osobi, primarno u bezbjednosnom smislu.

Shodno tome, Centar je imenovao stručni tim koji je istog dana pokrenuo niz inicijativa, usmenih i pismenih, prema Ministarstvu unutrašnjih poslova i Klinici za psihijatriju. U skladu sa odgovorom nadležnog psihijatra u kojem se navodi da (cit.) “Klinika za psihijatriju Banja Luka nema uslova za liječenje ovakvih osoba. Jedina ustanova na području BiH koja se bavi tretmanom ovakvih osoba je Zavod za forenzičku psihijatriju u Sokocu”, već sutradan smo preduzeli nove aktivnosti.

Sastanak sa službenicima Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite i Ministarstva pravde RS je rezultirao zaključkom da se inicira Edinov nastavak liječenja u Sokocu. Budući da je tada, Edin još uvijek bio na izdržavanju kazne, u korespondenciji sa Federalnim ministarstvom pravde smo dobili odgovor da je upućivanje na liječenje u Sokolac, isključivo u nadležnosti sudova. (To znači tek nakon počinjenog novog krivičnog djela).

Nakon svega što je preduzeto, evidentna je bila činjenica da se bez “novog događaja” neće nastaviti Edinovo liječenje, iako je to bilo nužno i prijeko potrebno. U dopisu KPZ Bihać je između ostalo naznačeno da je svojevremeno pobjegao iz zatvorenog “odjela forenzike” u koji ni nakon hapšenja nije vraćen. Jasan odgovor na pitanje “zbog čega?”, nismo dobili. Traženu medicinsku dokumentaciju o stanju njegovog mentalnog zdravlja takođe nismo dobili, pod isprikom da oni to ne dostavljaju.

Edinov dolazak u Banjaluku se desio 26.07.2017.god. U pratnji Policije i stručnog radnika Centra je došao na prvi razgovor, od kada je i započet intenzivan rad s njim. Tretiran je kao sve ostale slobodne osobe, koje su izašle sa izdržavanja zatvorske kazne, prema odredbama Zakona o socijalnoj zaštiti. U podršci Centra je bio do decembra mjeseca 2017.godine, za koje vrijeme je bio korisnik mnogih naših usluga i prava: od zbrinjavanja, gotovo svakodnevnog savjetodavnog rada, jednokratnih novčanih pomoći, pomoći u hrani do podrške u adaptaciji i integraciji u sredinu u koju se vratio. To je podrazumijevalo direktan rad sa Edinom, njegovim srodnicima i komšijama, kao i iznalaženje mogućnosti uključivanja u neki “društveno koristan rad”. U pogledu toga, imali smo razumijevanje od strane jedne od gradskih NVO u kojoj je volontirao oko tri mjeseca. Imao je i podršku u pravcu povrata svoje predratne imovine, te je u periodu dok je boravio u Banjaluci vratio porodični stan.

Tokom prvih razgovora sa Edinom, predočene su mu naše nadležnosti i objektivne mogućnosti sa kojima raspolažemo, što je on bez pogovora i sa razumijevanjem prihvatio. Naročito mu je istaknuta mogućnost pružanja podrške u eventualnom liječenju, što je on energično odbijao, tvrdeći da je oduvijek bio zdrav, i fizički i mentalno. Posljednji mjesec dana nam se obraćao rjeđe (jednom sedmično), a i kad bi došao djelovao je zadovoljno, naglašavajući da je prilično samostalan u svakom smislu. Nakon prodaje stana, predočio nam je svoje planove o selidbi i zahvalio se na “profesionalnom odnosu i ukazanoj pomoći”.

Na osnovu svega navedenog, evidentno je da je CSR Banjaluka preduzeo i sproveo sve raspoložive oblike zaštite ove osobe, u skladu sa principima struke, a predviđene zakonima koje primjenjujemo.”

Podsjećamo, policija i dalje traga za Edinom Gačićem, koji je u ponedjeljak usmrtio Sauda Sultanića u mjesti Podorašac u blizini Konjica. U potragu su uključene sve policijske agencije, a policija sumnja da se Gačić i dalje nalazi na području Konjica. Edin Gačić je nedavno pušten na slobodu nakon odslužene zatvorske kazne zbog dvostrukog ubistva.

N1 pratite putem aplikacija za Android| iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook| Instagram i UŽIVO na ovom linku.