Ministar Čampara: Doći u sukob sa takvim monstrumom nikome nije lako

Vijesti 13. feb 201917:38 > 17:38
N1

Aljoša Čampara, ministar unutrašnjih poslova Federacije Bosne i Hercegovine, govorio je u Danu uživo na N1 o Edinu Gačiću, ubici koji je jučer ubijen u obračunu sa policijom nakon višednevne potrage.

“Zadovoljni smo da građani mogu odahnuti. S pravom se uvukao strah među građane. Zadovoljni smo koordiniranim akcijama svih policijskih agencija koje su učestovale u ovoj akciji. Imali smo na raspolaganju svu moguću opremu koja nam je bila potrebna. Najvažnije je da nije bilo više žrtava imajući u vidu sam profil ubice. Ostaje gorak okus, tuga i bol, za našim pripadnikom Mahirom Begićem”, kazao je Čampara.

Kako je naveo, iz svega ovoga treba izvući određene poruke i napraviti analizu cijelog slučaja.

“Ima puno još stvari koje smo mi u međuvremenu radili, javnost nije znala. Objezbjeđivali smo neke objekte, neke ljude, na osnovu nekih informacija koje smo dobijali sa terena i od drugih građana”.

Tokom obračuna sa Gačićem, ranjen je jedan policajac. Ministar Čampara je naveo da je su ministar MUP-a KS Admir Katica i komesar Mevludin Halilović obišli ranjenog policajca.

“Ja sam čak primijetio sinoć, kad je sve to završeno, vidio sam mu osmijeh na licu. Čak smo zapalili i jednu cigaretu. Vidim da mu je drago bilo da je ovo završeno i da niko od kolega nije stradao. I oni su odahnuli. Doći u sukob sa takvim monstrumom, vjerujte mi, nije nikome lako”.

Čampara je naveo da u ovom slučaju koordinacija nije izostala.

“Ali, ovdje se postavlja jedno drugo pitanje, pitanje te koordinacije. Mi imamo tu koordinaciju, to je sve na dobrovoljnoj osnovi. Mi u FBiH i državi imamo decentraliziran policijski sistem. Da barem mi u entitetu FBiH imamo ustrojstvo kao što je u entitetu RS gdje je decentraliziran sasvim bi bilo drugačije. Imamo 10 kantonalnih ministara, deset komesara, tu je Brčko Distrikt, FUP, Federalno ministarstvo. Zato mi uvijek u tom nekom procesu moramo kasniti. Jedni moraju moliti druge, zvati, slati depeše. U RS je sasvim jedna druga stvar, sve ide od direktora policije. Promijeniti zakonima i nekim dijelovima Ustava. Zašto ne promijeniti nešto što je sigurno dobro za građane FBiH. Imat ćemo bolju sigurnost, bolju sigurnost policajca i građana. Jer ovakav sistem jednostavno nije održiv”, naveo je Čampara.

N1 pratite putem aplikacija za Android| iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook| Instagrami UŽIVO na ovom linku.