U Mostaru odata počast nevinim žrtvama nacizma i fašizma

Vijesti 14. feb 201915:28 > 15:32
N1

Delegacije Centra za mir i multietničku saradnju, Jevrejske opštine, UG Mostarski krug, boračkih organizacija, Udruženja logoraša Mostar, te pripadnici NATO snaga iz mostarske baze, pohodili su Partizansko, te osim polaganja cvijeća odali poštu stradalim borcima i rodoljubima.

N1
N1
N1
N1
N1
N1

Upravo su članovi i simpatizeri Centra za mir i najzaslužniji za prošlogodišnju incijativu u obnovi Partizanskog groblja.

Član Upravnog odbora Centra Alija Behram kazao je da su delegacije najvrijedniji antifašistički spomenik grada pohodile kako bi se poklonili mladima koji su se u tom vremenu suprostavili fašizmu, Hitleru, Musoliniju, Ustašama i Četnicima, braneći dostojanstvo i multietničnost Mostara i napadnute Jugoslavije. Žalosti ga što zvanična vlast u Mostaru danas ne obilježava ovaj značajan datum.

“To je potvrda da struktura koja vlada oličena u HDZ-u BiH ne baštini vrijednosti antifašizma, te da su nespremni prihvatiti činjenicu da su oslobodioci Mostara tad porazili fašiste. Antifašizam danas, podsjetit ću, baštini, obilježava i slavi cijela moderna Evropa. Ovakvim pristupom Gradske uprave u svijet se šalje loša slika i usudit ću se reći da današnja garnitura u Gradskoj upravi ne zastupa interese svih građana Mostara. Sa takvim pristupom ne možemo biti konkurenti za evropsku prijestolnicu kulture”, rekao je razočarani Behram.

Predsjednik Udruženja logoraša Mostar Edin Batlak kazao je da su se delegacije danas poklonile sjenama onih koji su dali živote u veličanstvenoj borbi protiv pošasti kakve su nacizam i fašizam.

“Hvala im za slobodu koju su nam donijeli. Vjerovali smo da je tad jednom zauvijek poražene navedene pošasti, ali smo nažalost bili u krivu. Kasnije smo svjedočili da su ti recidivi ipak jaki i žilavi. Naš dolazak ovdje nije samo poklanjanje žrtvama Drugog svjetskog rata, već svim nevinim žrtvama nacizma i fašizma koji su položili živote u svim ratovima”, dodao je Batlak.

Profesor Ahmed Džubur prisjetio se heroja Mostara koji su dali svoje, uglavnom mlade živote, za ideale slobode, ne sluteći da će u antifašističkoj Evropi toliko godina nakon njihove žrtve ideja antifašizma biti na ozbiljnoj kušnji.

“U istom gradu gdje već 74 godine u okviru monumentalnog spomenika leže istinski heroji Mostara, iz najmračnijih kutova smetljišta historije su izgurani i zalijepljeni na mostarske ulice Budaci, Francetići, Vokići i Lorkovići, prkoseći idealima na kojima počiva slobodarska Evropa. Zato ove i svake naredne godine sjećanje na oslobodioce Mostara i posjeta monumentalnom Partizanskom spomen-groblju ima posebno značenje i dragocjena je za stigmatiziranje i iskorjenjenje fašizma koji još snažno živi u dijelu Mostara koji ima neostvarivu ambiciju i iluziju da se zove ‘Stolni'”, poručio je Džubur.

Brojne delegacije iz Mostara i Hercegovine obilježile su Dan oslobođenja Mostara od fašističkog okupatora 1945. Bila je to sjajna bitka u kojoj su do nogu potučene okupacione snage. Danas, 74 godine poslije, cvijeće je položeno pored brojnih spomenika i bisti, a kasnije i na Partizanskom groblju.

Istina, delegacije koje je predvodio UABNOR danas nisu bile na Partizanskom spomen groblju, što će učiniti za dva dana.

N1 pratite putem aplikacija za Android| iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook| Instagram i UŽIVO na ovom linku.