Edin Forto: Šta je Vlada dosad uradila u Sarajevu

Vijesti 15. feb 201907:35 > 08:40
N1

Edin Forto, premijer Kantona Sarajevo, kazao je danas za N1 da je u nekoliko uvodnih sedmica rada nove kantonalne Vlade, bilo mnogo kritika zbog nedovoljne informisanosti javnosti. Potom je u razgovoru za N1 govorio o dosadašnjim potezima Vlade koju vodi.

Osvrnuo se i na uspješno okončanu akciju sarajevske policije koja je u saradnji s drugim policijskih agencijama locirala masovnog ubicu Edina Gačića koji je ubijen u razmjeni vatre s pripadnicima Specijalne jedinice kantonalnog MUP-a.

‘Mogu samo reći da od trenutka kad se desilo ubistvo policajca, zaboravljene su nadležnosti, mi smo se stavili na raspolaganje Federalnom MUP-u, kontaktirali smo s MUP-ovima drugih kantona koji su stavili svoje resurse na raspolaganje. Učinili smo sve što smo mogli bez gledanja na ingerenciju. Nismo željeli da ova tema bude van žiže javnosti. Srećom, završilo se brzo”, naglasio je on.

Forto je i sam boravio na terenu nedugo nakon što je objavljena informacija o smrti policajca FUP-a u Suhodolu.

”Mislim da je boravak na terenu ključan za svakog ko želi da upravlja bilo čime. Osoba koja vodi potragu, oni nisu zainteresovani za davanje informacije već za potragu. Naša dužnost je bila da damo prave informacije, provjerene, da umirimo javnost u tom trenutku. Kad smo dobili informaciju, bili smo tamo gdje se to dogodilo. To je jednostavno bio naš zadatak”, dodao je premijer Kantona Sarajevo.

O dosadašnjem radu Vlade…

 ”Prvih mjesec dana nakon imenovanja, kada sam dobio nekoliko kritika da nismo dovoljno eksponirani u javnosti, opipavali smo šta se sve mora uraditi i u kojem roku. Kada uđete unutra i vidite, kada razgovarate s administracijom, kada uđete i razgovarate s firmama, sindikatima, počinjete da shvatate koje poluge su vam na raspolaganju. To je bio naš zadatak prvih mjesec dana. Upoznajete ljude, rukovodstva firmi. Najviše smo se bavili ovladavanjem polugama vlasti. Druga stvar je bio budžet. Prvi nekoliko sjednica Vlade smo se samo time bavili. Jednom sedmično trebamo zasjedati, ali imali smo i više vanrednih sjednica”, rekao je Edin Forto gostujući na N1.

N1 pratite putem aplikacija za Android| iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook| Instagrami UŽIVO na ovom linku.