Udruženje BH novinari uputilo protest SNSD-u u Srebrenici

Vijesti 16. mar 201518:27 > 18:33
N1

Upravni odbor Udruženja BH novinari i Linija za pomoć novinarima upućuju najoštriji protest Opštinskom odboru SNSD-a u Srebrenici zbog prijetnji Marinku Sekuliću, novinaru RTV Srebrenica, koje je putem telefona uputio Dragić Glišić, odbornik te stranke u Skupštini opštine.

Glišić je prijetio novinaru uvjeren kako je Sekulić autor teksta u kojem se problematizira prisluškivanje članova SDS-a u Skelanima. Iako Sekulić nije autor teksta, Glišić mu je zaprijetio da on i “svi njegovi mogu očekivati sve najgore”, rečeno je iz Udruženja BH novinari.

Upravni odbor BH novinara sa zabrinutošću konstatuje kako su u istom danu – u subotu 14.marta, dva istaknuta člana SNSD-a Milorad Dodik, predsjednik i Dragić Glišić, član, na najgrublji način prekršili slobodu medija i prava novinara.

Time su SNSD u javnosti predstavili kao političku partiju čiji članovi ne samo da ne poštuju temljene medijske slobode i pravo na kritku javne vlasti, već dovode u pitanje i opravdanost postojanje imena demokratije u njenom nazivu“, saopćio je UO Udruženja BH novinari.

UO BH novinara zahtijeva od Glavnog odbora SNSD da se javno ogradi od nedemokratskih i primitivnih ponašanja svojih članova prema novinarima i medijima, uključujući i predsjednika stranke, te da rezolutno osudi govor mržnje i prijetnje Goradani Katani i Marinku Sekuliću.

Također, očekuju da SNSD poduzme sve mjere kako bi se u gradovima i institucijama vlasti gdje je vodeća stranka, njeni članovi i javni zvaničnici sa punim uvažavanjem i pristojno obraćaju novinarima, i time dali vlastiti doprinos u kreiranju normalnih uvjeta za slobodan i siguran rad svih medija.

UO BH novinara i Linija za pomoć novinarima će poduzeti zakonom predvidjene mjere u zaštiti svojih kolega, zaštiti njihovih života i dostojanstva, kao i krivičnom kažnjavanju govora mržnje, saopćio je Upravni odobor Udruženja BH novinari.