Dodik u Brisel nosi nepotpune odgovore

N1

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik sutra će u Briselu evropskom komesaru za proširenje, Johannesu Hahnu, uručiti odgovore na dodatna pitanja iz Upitnika Evropske komisije. No BiH nije predala odgovore na više od 20 pitanja koja se tiču uglavnom obrazovanja, pa se očekuje i kako će u Evropskoj komisiji reagovati na ovu činjenicu. Posjeta će biti i u centru pažnje s obzirom na to da stranke iz RS-a najavljuju da bi Dodik mogao evropskim partnerima prezentirati i probleme u formiranju Savjeta ministara BiH.

Sa pet mjeseci zakašnjenja, predsjedavajući Predsjedništva će dostaviti odgovore na 655 dodatnih pitanja iz Upitnika Evropske komisije. Nakon toga će biti formirano mišljenje o kanditatskom statusu BiH koje Evropska komisija daje Savjetu ministara Evropske unije. Odgovor na više od 20 pitanja nije dostavljen, nadležni o tome ćute.

“Koliko su naše institucije sebe pokazale kao ozbilje u ovom procesu evropskih integracija, pokazuje i slučaj odgovoranja na ova pitanja ili neodgovaranja u vidu nismo u mogućnosti dati odgovor na ovo pitanje zbog nepotpunih informacija ili nemogućnosti prikupljanja sveobuhvatnih informacija”, navodi Rasim Ibrahimagić, Inicijativa za monitoring evropskih integracija u BiH.

Bez obzira, odgovori će biti uručeni, a Dodik će se susresti sa Mogherini i Hahnom. No, kako najavljuju stranke iz Republike Srpske, predsjedavajući Predsjedništva bi se mogao požaliti na svoje partnere iz SDA koji insistiraju da se pri izboru predsjedavajućeg Savjeta ministara usvoji i godišnji nacionalni plan za NATO.

“I posebno želim da naglasim, a ono što je jako važno i nadam se da će sutra biti prezentovano i u Briselu, da je veoma opasno, a i podmuklo uvlačenje NATO-a u ovu priču”, smatra Nenad Stevandić, predsjednik Ujedinjene Srpske.

Ipak, za predsjedavajućeg Predsjedništva Bosne i Hercegovine sve je jasno. Postoje važeća dokumenta i usvojene politike koje je 2009. prihvatio i tadašnji član Predsjedništva koji dolazi iz SNSD-a, Nebojša Radmanović, kada je stavio potpis na Zakon o odbrani, kao i to da BiH podnese zahtjev za članstvo u NATO.

“Oni koji danas osporavaju naš NATO put i spriječavaju da BiH dostavi svoj prvi Godišnji nacionalni plan, moraju znati da je to pitanje vladavine prava”, ocjenjuje Šefik Džaferović, član Predsjedništva BiH (SDA).

Za stranke iz Republike Srpske NATO put BiH ne smije da se dovodi u vezu sa evropskim putem. To, kažu, ne traži niko od evropskih partnera.

“Brisel ne uslovljava nekim drugim stavovima i nekim drugim pitanjima koji očigledno nemaju neko zajedničko mišljenje i zajedniko rješenje u BiH, prije svega mislim na aktivaciju MAP-a i NATO integracije. I mislim da tu postoji jedna odlučnost da se u skladu sa svim preuzetim obavezama i ustavnim rješenjima radi na približavanju BiH EU”, kaže Staša Košarac, poslanik SNSD-a u PD PSBiH.

“Očekujem da se naši odgovori prihvate i da će ubrzo BiH dobiti jedan viši nivo u odnosima sa EU. Ovo što radi Džaferović to nema smisla ucjenjivati sa nečim što treba biti dio budućih odluka, odluka o izboru Savjeta ministara. To samo znači blokiranje institucija BiH, nefunkcionisanje BiH”, tvrdi Marko Pavić, predsjednik DNS-a.

Dakle, Brisel sutra neće dobiti samo odgovore na dodatna pitanja, već i informaciju da će se vlast na nivou BiH teško brzo formirati. Kandidatski status naše zemlje je u rukama Vijeća ministara Evropske unije, a da bi dobili taj status potrebno je, da za to budu sve zemlje članice. Hoće li i tako biti s obzirom na zemlju sa usložnjenim odnosima?

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android| iPhone/iPad