TI BiH podnio prijave protiv Nenada Nešića i Dragana Čavića

Vijesti 13. mar 201911:26 > 11:30
transparency.org

Transparency International u Bosni i Hercegovini (TI BiH) uputio je prijave komisijama za odlučivanje o sukobu interesa protiv Nenada Nešića i Dragana Čavića, zbog nespojivosti funkcija izabranog predstavnika i direktora javnog preduzeća.

U konkretnim slučajevima, Nenad Nešić istovremeno obavlja funkciju v.d. direktora Javnog preduzeća „Putevi Republike Srpske“ d.o.o. Banja Luka i poslanika u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, dok Dragan Čavić istovremeno obavlja funkcije v.d. direktora Javnog preduzaća „Elektrokrajina“ a.d. Banja Luka i poslanika u Narodnoj Skupštini Republike Srpske. Zakon o sukobu interesa u institucijama vlasti Bosne i Hercegovine kao i Zakon o sprečavanju sukoba interesa u organima vlasti Republike Srpske propisuju nespojivost funkcija direktora javnog preduzeća i izabranog predstavnika u vrijeme dok vrše javnu funkciju i šest, odnosno tri mjeseca nakon prestanka javne funkcije.

Prijava protiv Nešića upućena je Komisiji za odlučivanje o sukobu interesa BiH, dok je prijava protiv Čavića upućena Komisiji za utvrđivanje sukova interesa u organima vlasti RS.TI BiH je prije skoro godinu dana uputio prijavu i protiv Dragana Anđelića, zbog kršenja Zakona o sukobu interesa u institucijama vlasti BiH, jer je nakon ostavke sa funkcije zamjenika direktora Agencije za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije imenovan na mjesto v.d. izvršnog direktora „ZP „Rudnik i termoelektrana Gacko“, međutim do danas nema rezultata po upućenoj prijavi, s obzirom na to da još uvijek nisu imenovani članovi Komisije za odlučivanje o sukobu interesa ispred Predstavničkod doma i Doma naroda PSBiH. TI BiH, stoga, poziva da se što prije formira Komisija kako bi se moglo što prije odlučivati o predmetima sukoba interesa koji su u toku, te apeluje na Komisiju RS da djeluje proaktivno u slučajevima nespojivosti funkcija kako bi se spriječile potencijalne zloupotrebe.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android |iPhone/ iPad