"Bezveze, pita otkud mi ta informacija i šta znam ja o toj informaciji"

N1

Nakon što je optužio hrvatskog konzula Ivana Bandića, te novinara Matu Đakovića da su učestvali u vrbovanju vehabija, koji su navodno, po njihovom nalogu prenosili oružje u mesdžide, kako bi diskreditovali BiH, ministar bezbjednosti dobio je poziv na saslušanje. Slučaj je preuzeo tužilac Posebnog odjela za organizovani kriminal, privredni kriminal i korupciju Tužilaštva BiH.

“Bezveze, pita otkud mi ta informacija i šta znam ja o toj informaciji. Ja sam kazao da sam ja ministar sigurnosti BiH da redovno održavam sastanke sa direktorima bezbjednosnih agencija i da tu razmjenjujemo određenu vrstu informacija. A poseban prioritet tome je ugrožavanje ustavnog poretka BiH i borba protiv ekstremizma i terorizma”, kazao je Mektić.

Cilj saslušanja kaže Mektić nije bilo utvrđivanje istine, već da ispita ko mu je prenio informacije.

“Vi se sjećate kada je Milorad Dodik pred izbore rekao da je u BiH stiglo 40 britanskih obavještajaca. Govorio je tačno gdje se nalaze i koliko su para sa sobom donijeli. Tužilaštvu BiH ga nije pozvalo da da izjavu otkud njemu takva informacija, gdje se oni nalaze i da zadokumentuju i da procesuiraju i potvrde da li je tačno”, dodao je.

SIPA i OBA danas bez odgovora, da li su im poznate informacije koje je u javnost iznio ministar Mektić. Nema odgovora, ni da li su i ako jesu šta su poduzeli u vezi sa ovim slučajem.

“Ako je hipotetički to bilo tačno onda to nije dobro. Obično ovakvi slučajevi ne dožive sudski epilog, nego se to riješi na nivou sigurnosno obavještajnih agencija. Ja vjerujem da će se to, ako se već nije stupilo u kontakt, a vjerujem da jeste, i da će obavještajne službe razgovarati, i mnoge stvari mi i nećemo saznati oko toga”, kazao je Nedžad Korajlić, dekan Fakulteta za kriminalistiku UNSA.

Mektićeve optužbe hrvatski premijer odbacuje. Poručuje toliko su besmislene da nije potrebno slati diplomatsku notu BiH.

“Insinuirati i plasirati neke manipulativne teze kako bi hrvatska SOA, kako bi hrvatski diplomatski predstavnici sudjelovali u naoružavanju radikalnih elemenata jednostavno je toliko besmislena da više od toga ni ne zaslužuje”, mišljenja je Andrej Plenković.

U vezi sa cijelim slučajem SOA je dostavila izvještaj Odboru za bezbjednost Hrvatske.

“Argumentirano su odgovorili na sve optužbe koje su date, a to što neko ne vjeruje ni u institucije svoje države, mu valjda daje za pravo da blati tuđu državu”, kazao je Ranko Ostojić, predsjednik Odbora za bezbjednost Hrvatske.

U prethodnom periodu riječi radikalizam, islam i BiH često su stavljane u isti kontekst u hrvatskim medijima, ili izjavama hrvatskih dužnosnika. Još od 2016. godine predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović u intervjuu za Defence news upozorava se islam u BiH mijenja.

“Islam koji smo poznavali u BiH se mijenja, postaje mnogo radiklniji, posebno u ruralnim područjima, mijenjaju način života, čak i pojava im se mijenja, mijenja se način oblačenja i ponašanja, i pojavljuje se mnogo rigidnija interpretacija vrijednosti islama”, riječi su hrvatske predsjednice.

U 2017. godini odjeknula je vijest da se u BiH nalazi deset hiljada ljudi sa radikalnom retorikom i namjerama. Novinari Hrvatske novinske agencije prenosili su upozorenja neimenovanog izvora sa Pantovčaka. Takvi navodi nikada nisu potvrđeni.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android| iPhone/iPad