Prvi pacijenti uselili u novu zgradu bolnice u Istočnom Sarajevu

Vijesti 18. mar 201916:57 > 17:14
N1

Nakon što je u oktobru prošle godine zvanično otvorena, pacijenti u novoizgrađenoj bolnici do danas se nisu liječili. Danas su ipak u nju useljeni prvi pacijenti. Preselili su iz prostorija stare bolnice, a liječenje u novoj, kaže rukovodstvo, bit će u skladu sa svjetskim standardima. Svjetski standardi podrazumijevaju i osnovnu snabdjevenost čistom vodom. Podsjetimo, pacijenti su se u nekoliko navrata žalili na zagađenu vodu, direktor bolnice kaže - problema nema, a nije ih ni bilo.

Prvi pacijenti bolnice Srbija u Istočnom Sarajevu danas su preselili iz stare zgrade u novo interno odjeljenje. Nemanja Banduka ne krije zadovoljstvo modernom zdravstvenom njegom.

N1

  “Imao sam tu priliku da vidim i jednu i drugu stranu, ova strana je daleko bolja, na zadovoljstvo i radnika ovdje, ali i nas pacijenata”, kazao je Nemanja Banduka, pacijent.

Mišljenje dijele i ostali pacijenti, kažu sve je čisto, novo i boravak u bolničkim krevetima je od danas lakši.

“Zadovoljni smo sa osobljem bolničkim, svi su dobri i sve je uredu, sve nam je novo, kreveti, pidžame, papuče, sve su nam donijeli šta treba”, kazala je Šuka Finka, pacijentica.

A za potpunu njegu neophodna je i čista voda. S obzirom na to da će se nova bolnica pripajati na istu vodovodnu mrežu kao stara zgrada, hoće li se ponoviti isti problemi sa zagađenom vodom?

N1

  “Zar nije bila priča da je ta voda zagađena i da nije za upotrebu? Ne, ja nisam čuo da je ta priča uopšte spominjana”, kazao je Nebojša Šešlija, direktor bolnice ‘Srbija’ i dodao:

“Voda je trenutno ispravna, mi ne možemo garantovati ni znati dokad je ta voda ispravna”.

A sve osim nesigurnosti sa vodom, čini se da će dobro funkcionisati. Danas je uselilo 14 pacijenata, a uskoro će i ostali pacijenti dobiti bolje uslove liječenja. Staru bolnicu će koristiti samo infektivni odjel.

N1

  “Terapijske mogućnosti će biti mnogo veće i jednostavnije na ovaj način, tako da ćemo u suštini svi biti zadovoljni, a što se tiče dijagnostičkog ispitivanja i dosad je bilo uredno, ali odsad će biti sigurno puno jedostavnije i prijatnije za sve nas”, kazala je Vesna Pejić, načelnica Odjeljenja za neurologiju.

Nova bolnica posjeduje dvokrevetne i trokrevete sobe sa kupatilima, kutak za najmlađe pacijente sa pedijatrije, centralni operacioni blok i modernu dijagnostiku na svim odjelima. U bolnici Srbija moći će se liječiti oko 120.000 pacijenata sa sarajevsko-romanijske regije, a kapacitet je 207 kreveta.

U rukovodstvu bolnice ističu da će svi pacijenti, medicinsko osoblje i medicinska oprema biti preseljeni najkasnije za mjesec dana. A iako je kapacitet bolnice mnogo veći od prethodnog, broj zaposlenih se neće povećati.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/ iPad