Meterolog: Koje je bolje – ljetno ili zimsko računanje vremena

Vijesti 29. mar 201911:44 > 13:19
N1

U noći između subote i nedjelje počinje ljetno računanje vremena. U 2 sata kazaljke treba pomjeriti na 3 sata. Ljetno računanje vremena u Evropi trajaće do posljednjeg vikenda u oktobru, kada počinje zimsko računanje vremena. O prelasku na ljetno računanje vremena, te ukidanju promjene računanja vremena razgovarali smo sa Bakirom Krajinovićem, meteorologom.

“Ukidanje promjene vremena je tehničko pitanje. Uvedeno je u visokorazvijenim zemljama zbog uštede energije, kako bi produžili svijetli dio dana, kako bi imali što više aktivnosti po suncu da se ne bi koristilo svjetlo”,  kaže Krajinović.

Krajinović ističe da nam je potrebno dnevno osvjetljenje, praćeno suncem:

“Ljetno računanje vremena je prirodno jer nam daje veći broj sunčanih sati. Nekom odgovara više ljetno, nekom zimsko računanje vremena, to je individualno. Ali pitanje je kako se naše društvo može prilagoditi određenom vremenu, odnosno određenom računanju vremena tokom dana.”

Pomjeranjem vremena u martu i oktobru dobijamo više sunca, stoga Krajinović naglašava da bi samo zimsko ili samo ljetno računanje vremena svejedno skratilo naše dnevne aktivnosti:

“Nije bez razloga to što se prebacujemo sa jednog na drugo računanje vremena u određenom periodu. Bilo ljetno ili zimsko računanje vremena, mi bi dobili problem smanjivanja dnevnog svjetla, odnosno naših aktivnosti tokom dana.”

Meteorolog Bakir Krajinović smatra da će i Bosna i Hercegovina se pridružiti Evropskoj uniji u jedinstvenom računanju vremena kako bi izbjegli probleme u transportu i turizmu.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android| iPhone/iPad