Crnkić o radu ZZS: Napravili smo epohalan rezultat

Vijesti 25. mar 201508:40 > 08:49
N1

Zavod zdravstvenog osiguranja Kantona Sarajevo predstavio je godišnji izvještaj o radu. U njemu se između ostalog navodi kako je ova institucija ostvarila pozitivan rezultat poslovanja. Gost Novog Dana bio je direktor Zavoda Kenan Crnkić.

Crnkić je govorio o radu Zavoda posebno nakon što je došao na poziciju direktora, te sa čim je sve Zavod bio suočen i kako su riješili sve probleme u poslovanju.

Kada sam preuzimao poziciju direktora ZZS koja je jako bitna, zatekao sam dugovanja od 14 miliona KM. Upravljati jednim tako kompleksnim sistemom zahtjeva visok nivo vještina. Mi smo servis građana, javna banka građana. Ovdje su se radili samo godišnji planovi, a za poslovanje takve jedne istitucije je poslovno nekoliko planova, od finansijiskih pa nadalje“, kazao je Crnkić.

Istakao je da su njihovi rezultati postignuti za manje od godinu dana jednaki onim koji se inače postižu za tri do pet godina.

Bez neke lažne skromnosti, napravili smo epohalan rezultat. U ekonomskoj praksi inače je potrebno od 3 do 5 godina da minus svede na nulu. Mi smo to za nešto manje od godinu dana uspjeli, napunili smo obavezne rezerve, a najbitnije je da to nismo uradili na štetu građana“.

Crnkić je dodao da je glavni fokus stavljen na napaltu zaostalih potraživanja.

Koncentrisali smo se na naplatu zaostalih potraživanja. Ovdje je prešlo u naviku da veliki i mali sistemi ne plaćaju zdravstvene obaveze. Ja sam formirao specijalne timove koji su ostvarili prihod od naplaćivanja od osam miliona KM, a prije se na godišnjem nivou naplaćivalo 150.000 KM“.

Kazao je da Zavod u vlasništvu građana i da se uprkos pokušajima farmaceutskih lobija, uspio održati i funkcionisati u korist građana.

Ljudi su mene napadali, mislivši da sam ja protiv ljekara. Naprotiv, mi smo prijatelji ljekara ali se moralo presjeći u jednom trenutku. Ja smatram da je Zavod u vlasništvu građana. 56 je bilo udara na propisivače lijekova, i to se počelo sada dovoditi u red. Na trećem mjestu najtujecajnijih lobija je farmaceutska mafija“.

O situaciju u zdravstvu na nivou kantona, Crnkić je kazao da je situacija alarmantna.

Svi kantonalni zavodi su bankrotirali. Neki dan mi kolega priča da je zvao hitnu da dođe po njegovu majku koja je bolesna, međutim oni su mu rekli: Dođite vi nama, mi nemamo goriva. Možete misliti dokle je došlo“, kazao je on.