Reakcija Hypo Alpe Adria banke: Ne pristajemo na ucjene

Vijesti 28. mar 201513:44 > 13:48
N1

Članovi Udruženja korisnika kredita "Švicarac" okupili su se danas ispred zgrade Centralne banke BiH, Predsjedništva BiH, ali i ispred Hypo Alpe Adria banke u centru Sarajeva u znak protesta zbog kredita koje imaju u Hypo Alpe Adria banci. Tim povodom reagovali su i iz Hypo Alpe Adria banke.

Jednako kao i okupljanje članova Udruženja Švicarski Franak u Banjoj Luci, i današnje okupljanje UKK Švicarac je ignorisanje pravomoćnih presuda donesenih po tužbama klijenata u BiH, kao i napora koje banka u kontinuitetu, iz svojih sredstava, ulaže da bi riješila probleme otplate ovih kredita”, naveli su iz Hypo Alpe Adria banke.

Dodali su da: “Udruženje, pored toga, manipulisanjem podacima o broju klijenata, ishodima i broju tužbi i presuda te govorom mržnje i klevetama obmanjuje javnost i vrši direktni uticaj na sudstvo.Sigurni u svoje stajalište da su krediti vezani valutnom klauzulom zakoniti banka je još 2013 Udruženju nudila arbitražu kroz koju bi se sistemski, u roku od 6 mjeseci, riješilo pitanje legalnosti valutne klauzule i postojanja deviznog rizika za banku. Udruženje je ponudu odbilo”, saopćeno je iz Hypo Alpe Adria banke.