Ćeranić: Skandalozno to što radi Mektić

Vijesti 24. apr 201912:22 > 12:42
N1

Sigurnosnu situaciju u Banjaluci svako tumači drugačije. Ako gledamo Narodnu skupštinu Republike Srpske opozicija poručuje kako stanje sigurnosti nikada nije bilo gore, dok vladajući kažu da je takav stav - subjektivan osjećaj. O ubistvu Slaviše Krunića, ali i opštoj sigurnosnoj situaciji za N1 je govorio dekan Faulteta za sigurnost u Banjaluci, Predrag Ćeranić.

Da li ste bili zatečeni trostrukim ubistvom u Glamočanima?

Više ništa ne može šokirati, ali niko ne može ostati ravnodušan na izvršeno trostruko ubistvo,i to pred porodičnom kućom. Naravno da sam pod emocijama i pažljivo pratim šta će uraditi policija i tužilaštvo. Ja ne znam o čemu se tu radi. Sprovode se opsežne mjere, privedeno je 20 lica i mislim da istraga ide u pravom smjeru. Nije dobro da se prave razne pretpostavke i zluradi komentari.

Može li se zaključiti da iza ubistva stoji organizovana kriminalna grupa?

Sam podatak da istragu vodi Uprava za organizovani i teški kriminalitet ide u prilog tome da se ne radi o slučajnom događaju. Istrazi će pomoći što je jedan od napadača likvidiran i što je preživjela jedna od osoba koje su napadnute. Mislim da će se stvari vrlo brzo privesti kraju i da će imati za rezultat jednu optužnicu koja će dovesti do šireg spektra mjera kako bi se poboljšala bezbjedonosna situacija.

Hoće li se na prostoru RS-a sprovesti slične opsežne policijske akcije kao što je bio slučaj u Srbiji?

Možemo očekivati da će Ministarstvo raditi u skladu sa zakonom na zaštiti građana i bezbjednosti. Nije dobro što se duže vrijeme kreira loša atmosfera oko rada Ministarstva. Pojedinci, tu ubrajam i neke medije, koriste svaki događaj da bi na tendeciozan i zlonamjeran način prikazivali rad Ministarstva. Kao primjer ću navesti ministra Mektića koj je rekao da je ovo ubistvo sa “potpisom vlasti”. To je vrlo neozbiljno i neodgovorno. Ne iznenađuje da se Mektić ponovo obrušio na Ministarstvo. Kad tako radi neko sa pozicije ministra bezbjednosti šta očekivati od drugih osoba. Skandalozno je to što radi Mektić.

Rezervni sastav MUP-a RS?

Rekao sam da ne vidim ništa loše. Volio bih da i federalni MUP napravi isti potez. I upravo iz SDA, koja je najviše kritikovala osnivanje rezervnog sastava, pokrenuta je inicijativa u Parlamentu Federacije da federalna policija formira rezervni sastav. Rezervni sastav je nešto čega ne treba da se plaše građani Bosne i Hercegovine. Strah može postojati samo od paravojnih formacija i paradžemata, šerijatskih enklava gdje se živi pod posebnim pravilima. To bi trebalo biti vrlo aktuelna tema, posebno kad imamo povratak sirijskih ratnika.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad