I nakon 27 godina, suprotstavljena mišljenja oko Dobrovoljačke

N1

Parastosom i polaganjem vijenaca, na groblju Miljevići obilježena je 27. godišnjica stradanja pripadnika JNA u Dobrovoljačkoj ulici. Okupljeni traže procesuiranje odgovornih, ali i negoduju što počast žrtvama nije odana na mjestu stradanja. Ovo je treća godina da se pomen stradalim u Dobrovoljačkoj obilježava u Istočnom Sarajevu. Prethodnih godina, povorka iz Istočnog Sarajeva stizala je u bivšu Dobrovoljačku, gdje je služen pomen, te polagano cvijeće, no ta obilježavanja pratio je niz incidenata.

Prije 27 godina u koloni kroz Dobrovoljačku išao je i Slobodan Bojanić. Kada je pošao iz kasarne na Bistriku, kaže nije ni slutio da će drugovima iz čete danas polagati vijence, ali ni da će preživjeti ranjavanje.

“Pucnji su se čuli non stop, mislili smo da je to okolo, ali kada smo mi shvatili da je to blizu nas, oni su nas opkolili za kratko vrijeme, opkolili su nas i nismo mogli ništa da uradimo. Uzeli su nam oružje, istjerali iz auta, povaljali po betonu i pucali”, kazao je Bojanić.

Ti pucnji usmrtili su, između ostalih, vojnika Zdravka Tomovića. Majka Bogdana i ove godine pali svijeću za svog sina. Umorna je kaže, od čekanja pravde. Pred kamere ne želi – godinama je kaže pričala, nije urodilo plodom.

“Boriću se Zdravko, sine, dok živim, i živjeću da dokažem pravdu, i za tebe, i tvoje drugove, i za sve one koji su poginuli nedužno”, kazala je prošle godine Bogdana Tomanić na obilježavanju stradanja u Dobrovoljačkoj ulici.

Broj poginulih kojim raspolažu vlasti Republike Srpske i Srbije je 42, naspram podatka Tužilaštva od 7 ubijenih. Pod slučajem Dobrovoljačka institucije RS smatraju događaje iz 2. i 3. maja. Stradanje vojnika JNA na Skenderiji, i dan kasnije u bivšoj Dobrovoljačkoj ulici.

“Dva različita događaja, ali mete su iste. Čak drugog maja mete koje su potpuno zabranjene-sanitetsko vozilo obilježeno, ide na medicinsku evakuaciju”, rekao je Milomir Savčić, predsjednik BORS-a

Prisutni u Miljevićima traže od pravosudnih institucija da slučaj privedu kraju, utvrde tačan broj stradalih i šta se zapravo desilo. Iako je 2012. godine zatvorena, istraga u ovom slučaju u Tužilaštvu BiH ponovo je otvorena.

“Nemamo još uvijek niti jednog kažnjenog za zločine u Dobrovoljačkoj ulici, pa ni za današnji dan, za šta je ponovo otvorena istraga, što je sramota jer danas su trebali ti koji su učestvovali da odslužuju kazne zatvora za koje su počinili”, istakao je Milorad Kojić iz Republičkog centra za istraživanje rata.

Na obilježavanju 27 godišnjice stradanja vojnika JNA u Dobrovoljačkoj ulici tek nekolicina članova porodica nastradalih, ali i preživjelih vojnika JNA, kažu nezadovoljni su jer se ove godine vijenci polažu ovdje na groblju u Miljevićima, a ne na mjestu stradanja.

Porodice nastradalih godinama unazad tražile su i postavljanje spomenika na mjestu stradanja vojnika. Do toga još nije došlo.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad