Radovan Višković: Novalić ima korektan stav, za sada nećemo tužiti FBiH

N1

Upravni odbor UIO BiH dao je saglasnost na Nacrt Zakona o PDV-u. ne podrazumijeva promjenu stope PDV-a od 17%. Nacrt je izradila UIO radi usklađivanja sa europskim direktivama, ali i kako bi olakšala rad poslovnoj zajednici, saopćeno je nakon sjednice Upravnog odbora.

Nacrt zakona o PDV-u biće dostavljen komisijama entitetskih parlamenata na konsultacije, nakon čega će biti ponovo razmotren na UO i upućen u javnu raspravu. 

Nacrt koji se danas našao na dnevnom redu ne podrazumijeva povećanje PDV-a od 17%, niti uvođenje diferencirane stope, što se sve češće pominje u javnosti.

Denis Zvizdić, Predsjedavajući SM BiH uoči sastanka je kazao: “Ja mislim da će sjednica biti nastavljena u narednom periodu, bez nekih velikih zaključaka.”

Na današnjoj sjednici nije bilo saglasnosti između predstavnika entiteta o privremenom poravnanju – a koje se tiče raspodjele prihoda iz UIO BiH. Iako nezadovoljna koeficijentima raspodjele PDV-a između entiteta, RS za sada neće podići tužbu protiv FBiH, saopštio je ovo premijer RS, Radovan Višković, uoči sastanka.

“Jutros sam razgovarao sa Novalićem. Moram razumjeti njegovu poziciju. On je stava, a ja mislim da je to u suštini korektno da dok ne bude izabran ponovo ili izabrana nova Vlada FBiH da on o tom pitanju ne može da donosi odluku”, rekao je Višković.

Na sjednici UO danas je usvojen izvještaj o radu UINO za 2018. godinu i izmjene i dopune Pravilnika o unutrašnjoj organizaciji Uprave čime će, između ostalog, biti riješen i problem rada na graničnim prijelazima Svilaj i Bratunac.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad