Ljubo Bešlić: Zaključci i rješenja za odlaganje otpada u Mostaru

Vijesti 17. jun 201917:28 > 17:31
N1

Nakon sastanka predstavnika gradskih vlasti i udruženja "Jer me se tiče" doneseno je nekoliko zaključaka koji bi trebali riješiti problem neadekvatnog odlaganja otpada. Ljubo Bešlić, gradonačelnik Mostara kazao je da je želja čelnih ljudi Grada da zajedno sa lokalnim stanovništvom nađu zajedničko rješenje.

“Prva stvar oko koje smo se usaglasili je da pokrenemo inicijativu prema Vladi Federacije za pronalaženje druge lokacije za odlaganje krutog otpada. Vjerujem da ćemo zajedničkom suradnjom naići na razumjevanje viših razina vlasti da se ovo pitanje počne rješavati onako kako to lokalnom stanovništvu odgovara a to je izgradnja nove deponije na podruju grada Mostara”, rekao je Bešlić.

Stav federalne inspekcije je da se mora dozvoliti deponiranje komunalnog otpada na deponiju d.o.o. Mostar, s čim su se predstavnici lokalnog stanovništva usaglasili.

“Sljedeća stvar koju smo dogovorili jeste da ćemo poslati nadležnim komunalnim inspektorima grada Mostara da u roku od 10 dana izvrše inspekcijsku kontrolu svih vlasnika i korisnika objekata koji obavljaju djelatnost trgovine mesa”, istakao je Bešlić i dodao da će pokušati riješiti i problem odlaganja medicinskog otpada:

“Dogovorili smo se da će se uputiti inicijativa županijskom nadležnom mininistarstvu koje vrši kontrolu i nadzor rada zdravstvenih ustanova o načinu odlaganja medicinskog otpada.”

Federalna inspekcija vršiće zakonsku kontrolu onoga što su dogovorili predstavnici Grada i udruženja Jer me se tiče, no do konačnog dogovora neće doći ukoliko se i stanovništvo ne saglasi sa ovim rješenjima.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad